BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 13:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Kontrolka ciśnienia oleju świeci cały czas
PostNapisane: 4 lipca 2010, 11:31 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730i '88
Kod silnika: M30B30
Witam. Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale to zapewne dlatego, że każdy ma odrobinę inne objawy. Tak jest też u mnie. W moim nowym nabytku świeci non stop kontrolka ciśnienia oleju. Olej jest. Nie wiem jaki, ale jego poziom to ponad połowa. Pojawia mi się oczywiście komunikat oeldruck motor. Jednak zdażyło się, że po 100 km od kupienia, kontrolka normalnie zgasła od razu po uruchomieniu, i nie zapalała się w czasie jazdy. I tak przez jakiś czas było dobrze, aż potem znów zaczęła świecić non stop.
Wydaje mi się, że na tej podstawie mogę wykluczyć umierający silnik - poprawcie mnie jeśli się mylę. Niepokoję się, bo wiadomo, że jazda ze świecącą kontrolką może świadczyć o niebezpieczeństwie.
Czy mogę też wykluczyć problemy z pompą?
Generalnie to po prostu proszę o wypowiedzenie się w tym temacie.

A tak poza tym silnik pracuje dobrze, ma moc, nie widać wycieków oleju. Chciałem sprawdzić, czy czujnik ciśnienia jest poprawnie podłączony, ale nie potrafię go znaleźć. Wstyd się przyznać :) W okolicy filtra oleju nie mogę namierzyć żadnego czujnika w bloku. Słabo szukałem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E32] Kontrolka ciśnienia oleju świeci cały czas
PostNapisane: 4 lipca 2010, 14:14 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
aby w 100% wykluczyć pompę oleju trzeba by zmierzyć ciśnienie manometrem

PostNapisane: 4 lipca 2010, 14:22 
Forumowicz

Ok. Rozumiem. Zmierzę ciśnienie u mechanika kiedy będzie mi wymieniał skrzynię.

Wiem już gdzie jest czujnik, więc najpierw rozruszam dla pewności wtyczkę.
Z tego co wyszukałem na forum, przyczyny mogą być następijące:
- zawór w obudowie filtra
- czujnik ciśnienia
- pompa (ale co dokładnie, to już nie wiem)
- sam olej lub filtr
- brak ciśnienia sprężania

Rozumiem, że ciśnienie w miejscu czujnika ma wynosić min. 0,2 bara. Jeśli tyle będzie, to znaczy, że silnik jest smarowany poprawnie, tylko czujnik jest walnięty. Zgadza się?

Wydaje mi się, że skoro jednak czasem kontrolka gasła od razu, to znaczy, że albo coś się zacina, albo gdzieś coś nie łączy.

PostNapisane: 4 lipca 2010, 14:34 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
zacznij od czujnika ale nie rezygnuj z pomiaru ciśnienia

PostNapisane: 8 lipca 2010, 22:14 
Forumowicz

Mechanik, który wymieniał mi skrzynię biegów, nie miał akurat czujnika, żeby wykonać taki pomiar. Ale ma trochę doświadczenia w naprawach BMW i uspokoił mnie twierdząc, że silnik jest smarowany prawidłowo. Twierdził, że olej jest dobrze podawany na wałek rozrządu. Poza tym silnik pracuje bez żadnych niepokojących dźwięków, nie dzwoni, zawory nie klepią. Stwierdził, że zapewne czujnik jest uszkodzony.

Przypomnę tylko, że po zakupie samochodu po jakimś czasie kontrolka zaczęła gasnąć prawidłowo od razu po uruchomieniu silnika. Jednak po jakimś czasie znów przestała gasnąć. Przypominam, bo wydaje mi się to bardzo istotne.

No więc wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, ale kontrolka nadal świeci i oczywiście nadal wyskakuje komunikat "oil pressure low" (vel. oeldruck motor).
Zastanawiam się jak sprawdzić, czy przypadkiem przewód od czujnika nie ma gdzieś przerwy? Jeśli na pracującym silniku zewrę styk z wtyczki z masą to kontrolka powinna zgasnąć? Bo u mnie nie gaśnie.

PostNapisane: 9 lipca 2010, 13:31 
Forumowicz

Chciałbym jeszcze dodać, że kontrolka nie gaśnie ani po odpięciu wtyczki z czujnika, ani po zwarciu styku z wtyczki z masą. Wnioskuję, że coś jest nie tak z przewodem.

1. Jak to jest dokładnie w M30B30, czujnik przed uruchomieniem silnika zwiera z masą, a po odpaleniu przerywa obwód, czy odwrotnie?

2. Jaka jest dalsza droga przewodu od czujnika i dokąd on dochodzi? Bo u mnie zaraz za czujnikiem wchodzi w takie zakamarki, że go nie widać.

PostNapisane: 9 lipca 2010, 17:26 
Forumowicz

Wszystko sprawdziłem :)

Czujnik bez ciśnienia łączy z masą, a po uruchomieniu silnika rozłącza kontakt z masą, oczywiście gdy ciśnienie oleju odpowiednią wartość.

Natomiast jeśli chodzi konkretnie o mój samochód, to wziąłem żaróweczkę i podłączyłem jedną jej końcówkę do + akumulatora, a drugą do styku w czujniku ciśnienia oleju. Gdy silnik nie pracuje, żarówka świeci. Chwilę po uruchomieniu silnika gaśnie, czyli czujnik pracuje poprawnie, a ciśnienie oleju osiąga odpowiednią wartość. Wniosek ---> przewód idący do czujnika ma zwarcie z masą. Podejrzewam, że pod wpływem temperatury stopiła się izolacja i dotyka do masy.
Tak więc z moim silnikiem wszystko jest w porządku :) :)
Pozostaje tylko pytanie jak znaleźć zwarcie z masą na tym przewodzie. Wie ktoś jaka jest droga tego przewodu i dokąd on dochodzi? Przewód zaraz za czujnikiem wchodzi między bardzo gorące elementy i tak się chowa, że kompletnie nie ma do niego dostępu. Kombinować, czy po prostu wstawić nowy kabelek? Generalnie, żeby to zrobić, to muszę znać drogę tego przewodu.

PostNapisane: 10 lipca 2010, 01:25 
Forumowicz

Moje przypuszczenia się potwierdziły. Pobawiłem się trochę z wtyczkami, podotykałem tu i tam i teraz kontrolka ciśnienia oleju gaśnie tak jak powinna. Jest natomiast inny problem. Czujnik temperatury silnika spada do zera w momencie zgaśnięcia kontrolki ciśnienia oleju. Wygląda więc na to, że przewody od tych dwóch czujników mają zwarcie. Ale skoro czujnik temperatury traci zasilanie gdy przestaje płynąć prąd w przewodzie czujnika oleju, to może wystarczy, że doprowadzę "ręcznie" napięcie do czujnika temperatury. Ale zanim coś takiego zrobię, to spróbuję wyeliminować zwarcie.

Z resztą nie wiem, czy dobrze rozumuję z tym podaniem napięcia. Muszę się zastanowić, poszukać w schemacie instalacji i dopiero coś wymyślę.

Ważne pytanie to: czy schemat instalacji 730 jest taki sam jak w 735, czy to zupełnie inna bajka? W książce "sam naprawiam" dostępnej na forum nie uwzględnili w ogóle 730...

PostNapisane: 10 lipca 2010, 11:44 
Specjalista

Myślę ze spokojnie możesz się nim podpierać ale nie z sam naprawiam tylko ściąg sobie schematy do swojego rocznika:
http://shark.armchair.mb.ca/~dave/BMW/e32/

Co do ciśnienia oleju:

Źródło:Haynes
Lubrication system:
Oil pressure (all engines)
At idle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0.5 to 2.0 bars
Running (for example, at 4000 rpm) . . . . . . . . . . . . . . . . 4 bars or above (typically)

Myślę że jest to zrozumiałe?

PostNapisane: 12 lipca 2010, 18:39 
Forumowicz

A gdzie mogę znaleźć schemat dokładnie do 730 z 88? Bo schemat od 735 z 88 nie podchodzi. Np. w złączu 20 pinowym przy bezpiecznikach w 735 piny 20 i 4 dochodzą do czujnika temperatury. U mnie pin 20 jest nieużywany.

PostNapisane: 12 lipca 2010, 18:59 
Specjalista

A jaka jest dokładnie data produkcji Twojego pędzidła?

PostNapisane: 13 lipca 2010, 00:24 
Forumowicz

Rok produkcji 88. Nie wiem jak sprawdzić miesiąc.
Nie potrzebuję schematu całej instalacji, wystarczy mi tylko schemat wskaźnika temperatury i kontrolki ciśnienia oleju. Dzisiaj przejrzałem wiązkę przy 20-pinowym złączu (tym przy skrzynce z bezpiecznikami).Kilka przewodów wymagało kosmetyki. Sytuacja obecnie wygląda tak, że kontrolka ciśnienia oleju zapala się normalnie, a po uruchomieniu silnika gaśnie. Dopóki silnik nie jest rozgrzany, to wszystko jest ok, po rozgrzaniu kontrolka ginie (nie zaświeca się po włączeniu zapłonu). Po ostygnięciu najczęściej znów się pojawia. Natomiast wskaźnik temp. przestał działać całkiem (po przekręceniu kluczyka podnosi się tylko do pierwszej kreski). Zegary i czujniki są całkowicie sprawne. Problem jest gdzieś na kablach. Nie wiem, czy mam rozkopać całą drogę przewodów od czujników ciśnienia oleju i temperatury (czego wolałbym nie robić :) ), czy może wystarczyłoby puścić nowe przewody od czujników do np. złącza 20-pinowego (co niekoniecznie będzie dobre, bo być może tak samo jak w 735 po drodze przewody odchodzą do komputera.

Ostatnio edytowano 13 lipca 2010, 07:52 przez martyman, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lipca 2010, 07:24 
Forumowicz

Z tego co jednak widzę, to przewody od czujnika temp. idą w 735 od razu do złącza 20-pinowego, czyli jeśli będę wiedział, do których pinów dochodzą w 730, to mogę poprowadzić nowe przewody i "przytulić" je do istniejącej wiązki, bez prucia jej.

Wydaje mi się, że namierzyłem jeden z tych przewodów, bo między jednym stykiem wtyczki czujnika a jednym z 20 pinów jest opór ~1 Ohm. Natomiast drugiego nie namierzyłem, czyli możliwe, że jest przerwany gdzieś po drodze. A że wcześniej (przed przeglądem przewodów przy złączu "20") temp. była pokazywana tylko gdy świeci kontrolka ciśnienia, to znaczy, że jeden z kabli od temp. łapał sygnał od oleju (co potwierdza fakt, że kilka przewodów przy złączu miało lekko nadciętą izolację. Doprowadziłem do ładu te kable i teraz temp. nie ma, więc wystarczy zapewnić nowy przewód drugiemu stykowi czujnika temp. i będzie git :) Tylko który to pin w dużym złączu? Gdzie mogę znaleźć schemat instalacji do M30B30?

PostNapisane: 15 lipca 2010, 08:37 
Forumowicz

Problem jeszcze nie został rozwiązany. Nadal wskaźnik temperatury nie działa. Właściwie to biorę już pod uwagę wszystkie możliwości, więc zaczynam od początku.

W M30B30 są 2 czujniki z przodu silnika przy pompie wody. Oba dwuprzewodowe, jeden z niebieskim plastikiem, drugi z czarnym. Jeden idzie do komputera a drugi do wskaźnika? Mam w związku z tym pytania:

1. Który czujnik jest który?
2. Jaki powinien być zakres ich rezystancji (czyli jaki opór ma być na zimnym silniku, a jaki na rozgrzanym)?
3. I ponawiam najważniejsze pytanie: do których pinów w 20-pinowym złączu (X20) dochodzą ich styki?

PostNapisane: 15 lipca 2010, 11:13 
Specjalista

Wiesz co to Google? Wyszukiwarka?

Czujnik temperatury (ECU) - niebieski:

Źródło: H.R.ETZOLD BMW SERII 5 SAM NAPRAWIAM, wydawnictwo WKŁ:

temp cieczy chłodzącej 20 ± 3ºC .......... 2.3 - 2.7 kΩ

temp cieczy chłodzącej 80 ± 3ºC .......... 0.30 - 0.36 kΩ

temp cieczy chłodzącej -10 ± 3ºC .......... 8.20 - 10.5 kΩ

Źródło: Bentley Publishers:

Obrazek

Źródło: Hella:
Zakres temperatury [°C]: 25
Zakres temperatury [°C]: 80
Rezystancja [Ohm]: 2080
Rezystancja [Ohm]: 302

Czujnik temperatury (wskaźnik) - czarny:

Źródło: Hella:
Zakres temperatury [°C]: 25
Zakres temperatury [°C]: 80
Rezystancja [Ohm]: 5000
Rezystancja [Ohm]: 544

Pytanie 3: Proponuje zaznajomić się z działaniem wyszukiwarki Google, a także tych forumowych. Dowiesz się o dacie produkcji swojego pędzidła jak dokonywać diagnostyki, dłubanie w elektryce aż po wymiane poszczególnych elementów. Wróżek nie ma tylko co poniektórzy w nie wierzą.

Proponuje przyswoić sobie klika stron:

http://bmwfans.info/original/
http://www.realoem.com/bmw/select.do?vin=&kind=P&arch=0
http://www.bmwtechinfo.com/repair/main/481en/index.htm
http://bmwe32.masscom.net/
http://twrite.org/shogunnew/topmenu.html
http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Jest tego masa nie ma co przepisywać tych samym informacji, za każdym razem gdy jakieś stare BMW zmienia właściciela.

PostNapisane: 15 lipca 2010, 12:46 
Forumowicz

Dzięki za przydatne linki :) Na pytania 1 i 2 mam już odpowiedź. Samochód jest z lipca 88. A jeśli chodzi o 3 pytanie, to google ani forum nie potrafi mi na nie odpowiedzieć. Przecież nie pytam tu o sposób naprawienia, o sposób diagnostyki ani nie proszę o wróżenie :) Chodzi mi o schemat instalacji do M30B30, z którego wyczytam, które styki X20 łączą się ze stykami z czujników temperatury. Przekopałem już internet, ale schematu do B30 nie znalazłem. Są do M30B35, ale jak już wspomniałem, są różnice. Mógłbym zasugerować się tylko i wyłącznie kolorami kabli, ale istnieje ryzyko, że nie wszystkie przewody przy X20 są w oryginalnym kolorze, bo kilka z nich na części długości jest dorabianych. Miernikiem nie namierzę połączenia, bo jeśli kabel jest przerwany, to między stykiem czujnika a wieloma pinami X20 będę miał opór nieskończony.
Najzwyczajniej w świecie szukam schematu do M30B30. Jeśli uważasz, że nie umiem szukać, to udowodnij mi to :) Ja twierdzę, że takiego schematu nie ma, więc proszę o pomoc tutaj - może trafi się ktoś kto wie jak są połączone te czujniki. Jeśli nikt nie będzie znał odpowiedzi, to pozostanie mi przeczesywanie całej drogi kabli wychodzących z czujnika, a przecież jest to trochę bardziej czasochłonne niż zapytanie na forum. Z poprawnym schematem instalacji naprawię usterkę dosłownie w 5 minut :)

PostNapisane: 15 lipca 2010, 20:49 
Forumowicz

Jeśli chodzi o wstawiony przez ciebie link do schematów elektryki do E32, to zwracam honor :) Okazało się, że jest poprawny również dla 3.0. Mój błąd - to 19 styk mam nieużywany, a 20 i 4 są jak najbardziej do czujnika temperatury.
No i co się okazało?
Czujniki są ok, na złączu X20 jest sygnał. Jest również na wtyczce do zegarów. I jest przez cały czas - niezależnie od kontrolki ciśnienia oleju. Tak więc cała elektryka jest w porządku. Ale i tak temperatura jest pokazywana tylko gdy świeci kontrolka ciśnienia oleju - jak zgaśnie to temp. opada do 0. W dodatku nawet gdy silnik jest rozgrzany i zgaszony, to po włączeniu zapłonu (kontrolka oleju zaświeca się) i tak temp. raz się pokaże dobrze, raz źle - wskazówka powoli fruwa po skali. Ale problem tkwi w zegarach, bo na wtyczce na pinach 24 i 26 opór jest stabilny. Czyżby moje zegary były do wymiany? :( Co to może być?

PostNapisane: 16 lipca 2010, 09:45 
Forumowicz

Wykonałem kilka razy test zegarów i wszystkie wskaźniki zachowują się przy nim poprawnie. NA wtyczne na pinach odpowiadających czujnikowi temperatury jest poprawny sygnał. Czy zakończony pozytywnym wynikiem test zegarów wyklucza ich uszkodzenie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1