Witam, zakupiłem ostatnio interfejs obd II pod USB oraz przejściówkę do gniazda na 20 pin i mam pewien problem z którym ni jak nie mogę sobie poradzić

po instalacji oprogramowania gdy włącze INPE battery i ignition jest na OFF w każdej pozycji kluczyka i na zapłonie... Co prawda mogę wchodzić we wszystkie opcje i kasować błędy, ale np w silniku jak te wykresy są to mam tylko analog 1 i 2 i digital, a na fotkach w necie widziałem że tego jest więcej... Moja instalacja oprogramowania polegała na zainstalowaniu portu com (sterowniki ftdi chyba i jak podłączyłem interfejs to mi się pojawiało że nowy sprzęt i podawałem ścieżkę do tych sterowników i się instalowało) ustawiłem na com1, poźniej przy instalacji wybrałem STD:OBD i zaznaczyłem USB to serial adapter, no a później wszystko dalej itd. Co mogę mieć nie tak że pokazuje mi tego battery i ignition??
Mam jeszcze jedno pytanie, bo brat ma nowsze bmw z wejściem OBD II, jak mam zainstalowaną INPE pod to starsze gniazdo to co musze zrobic żeby podłączyć nowsze BMW? musze od nowa instalować czy wystarczy coś edytować, dopisać czy zmienić??
Pozdrawiam