BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 00:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] brak mocy
PostNapisane: 10 października 2010, 12:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Kod silnika: M20B20
Witam. Potrzebuje pomocu .. Pewnego razu mam zamiar pojechac autem do pracy wiec jak zawsze wsiadam pale go a tu n ic nie odzywa sie wiec dalej probuje i nagle strzelilo mi z tlumika rozerwalo gume od przeplywomierza no to dalem sobie spokuj i nie meczylem go juz wsiadlem w drugi samochod i pojechalem do pracy. Jak przyjechalem z pracy to dalej to samo srzela a nie pali. W obecnej chwili auto jezdzi ale brakuje mu moce strasznie mulowaty jest okropnie duze ma spalanie jak zatankuje za 50 zl gazu to wychodzi mi 22 litry na wskazowce od spalanie pod obrotomierzem pokazuje mi 11l ale to chyba nie ma na to co patrzec no ale jak mowielem za te pieniadze i litry zrobie niecale 80 km to chyba baradzo malo . I do tego auto strasznie kopci bialym dymem. Auto to e30 88r 2.0 6 cylindrow. potrzebuje pomocy prosze. Przepluwomierz silniczek krokowy do wymiany to napewno i parownic jest jakis sposyb zeby zregenerowac te czesci czy najlepiej nowe lub urzywanme. prosze o pomoc chce ratowac swoja e30 :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e30 brak mocy
PostNapisane: 10 października 2010, 12:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e36 316i
może uszczelka pod głowica się posypała ??

PostNapisane: 10 października 2010, 12:46 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Cabrio
Kod silnika: N46B20 swap M54B30
Moim zdaniem od strzala w kolektor padla przeplywka, odlacz przeplywke i zobacz jak jezdzi :) jesli lepiej to przeplywka do wymiany :znudzony:

PostNapisane: 10 października 2010, 12:56 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52B20
Sprawdź wszystkie przewody, i gumki na dolocie czy który nie spadł lub się rozerwał; kumplowi w e30 spadła jakaś cieniutka rureczka i też nie miał mocy. No i sprawdź też przepływomierz i ten parownik.
A na benzynie chodzi normalnie?

PostNapisane: 10 października 2010, 13:03 
Pierwsze kroki

w przeplywce ciezko strasznie chodzi ta blaszka jedna guma byla peknieta to skleilem i czekam na nowa bo jest juz zamowiona a na benzynie chodzi tak jak by nie na wszystkich cylindrach tak telepie nia a jak dam gazu tak do 3-4 tysiecy to normalnie .

PostNapisane: 10 października 2010, 13:16 
Forumowicz

Obejrzyj dobrze wszystkie wężyki czy któryś nie spadł, na pewno coś spadło i łapie lewego powietrza. Odłącz przepływkę i zobacz czy będzie poprawa

PostNapisane: 10 października 2010, 13:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Jak brak mocy to wywal zwężkę z dolotu.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 października 2010, 13:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
White-black napisał(a):
Obejrzyj dobrze wszystkie wężyki czy któryś nie spadł, na pewno coś spadło i łapie lewego powietrza. Odłącz przepływkę i zobacz czy będzie poprawa

White-black, wyczerpał temat całkowicie, musisz wszystko sprawdzić, uważam że to lewe powietrze..

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

PostNapisane: 10 października 2010, 13:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No i wywal to druciarstwo, w najgorszym razie przerób na sekwencję, zanim doczekasz się kolejnych "oszczędności".

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 października 2010, 14:48 
Pierwsze kroki

"zwezke doloty" to znaczy ? no posprawdzam wszystkie przewody tak jak mowicie. A jakie najczesciej przewody moga spadac ?

PostNapisane: 10 października 2010, 15:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
mateusz e30 napisał(a):
"zwezke doloty" to znaczy ? no posprawdzam wszystkie przewody tak jak mowicie. A jakie najczesciej przewody moga spadac ?

Zwężka czyli pewnie jiGsaw, chodziło o mikser gazu..
I nie przewody masz sprawdzić :mur: Tylko dolot czyli te gumy idące od przeplywki do przeplywomierza..

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

PostNapisane: 10 października 2010, 20:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 E90 f10
Kod silnika: m50b20 m47n2 N47d20c
Po 1-sprawdz swiece i przewody zapłonowe oraz kopulke i palec razdzielacza bo to w tym silniku a zwlaszcza przy gazie podstawa.
2-sprawdz przeplywke a najlepiej wymien odrazu jesli dostala strzala.
3-sprawdz dolot czy jest sczelny
4-pojedz na ustawienie dawki gazu i regeneracje parownika(lub wymien instalacje na wtrysk)
5-ciesz sie z jazdy!
i to tyle na ten temat
pozdro!

PostNapisane: 11 października 2010, 18:09 
Pierwsze kroki

sprawdzilem dzis wszystkie przewody i sa ok odpiolem przeplywomierz i szczerze mowiac nie zauwazylem roznicy tylko spalanie wzroslo. mysle zeby rozebrac przeplywomierz i troszke go podszlifowac papierem tam gdzie tarcie ma

PostNapisane: 11 października 2010, 18:10 
Pierwsze kroki

a wlasnie jak sprawdzic "swiece i przewody zapłonowe oraz kopulke i palec razdzielacza" ? w jaki sposob nowe kupic ? to chyba beda koszta duze .. znacie moze ceny ? i najlepiej jakie kupic

PostNapisane: 11 października 2010, 18:16 
Pierwsze kroki

a wlasnie jeszcze cos mnie dzis ruszylo byl przymrozek dzis i odpalam ja odpalila z bolem ale odpalila i ciekawi mnie czego sie jej ssanie nie wlaczylo nie mam zadnej linki wiec mysle ze jest elektryczne w starej jak mialem to sie samo wlanczalo a ty nic. czego tak ? jhakis czujnik pewnie jest i to pewnie bedzie jego wina.. jak myslicie myle sie ?

PostNapisane: 11 października 2010, 19:10 
Forumowicz

mateusz e30 napisał(a):
ciekawi mnie czego sie jej ssanie nie wlaczylo nie mam zadnej linki wiec mysle ze jest elektryczne
bo ten samochód jest na wtyrsku więc nie ma ssania.
jiGsaw napisał(a):
No i wywal to druciarstwo, w najgorszym razie przerób na sekwencję, zanim doczekasz się kolejnych "oszczędności".
:hyhy: dobre... nie ma to jak dobre rady :rotfl:. Po pierwsze, nie opłaca się tam zakładać sekwencji, a po drugie to jak wywali zwężkę to na gazie nie polata, a przecież nie o to tu chodzi. (jak się nie zna to posłucha cię i potem będzie maił więcej problemów niż teraz...) Większość e30 jeździ na zwykłym gazie i jakoś działają.

PostNapisane: 11 października 2010, 19:21 
Pierwsze kroki

no wsumie tak co do ssania nie pomyslalem i na tym gazie jaki mam zamontowany to latala jak glupia wszystko bylo ok w starej mialem taka sama instalacje i tez bylo wszystko ok. a jak sparwdzisc ta "swiece i przewody zapłonowe oraz kopulke i palec razdzielacza" jest na to jakis dobry sposob ? jakos wyczyscic swiece to juz czyscilem i zakladalem nowe i tak samo bylo

PostNapisane: 12 października 2010, 17:27 
Pierwsze kroki

parownik zamuwiony. a gumy nie bede mial nie moge nigdzie zamowic tej co idzie od przeplywki do przepustnicy ;/ przeczyscilem troche przeplywke i chodzi lepiej i widac troche roznicy bo auto nie gaznie na wolnych. a poradzicie mi moze z hamulcami o mam problem wymienilem klocki okladziny plyn cylinderki tyl i nic nie hamuje pedal normalny pompa dziala niby uklad odpowietrzony zostal oczywiscie. jak nacisne pedal ak depne porzadnie to nie zbecza opony nawet tak jak by byly klocki okladziny zalane olejem jest takie uczucie oczywiscie nie sa. wiecie jak temu zaradzic ?

PostNapisane: 12 października 2010, 18:43 
Naczelny bimbrovnik

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
mateusz e30 napisał(a):
w przeplywce ciezko strasznie chodzi ta blaszka

No to masz odpowiedź. Ta klapka powinna chodzić lekko i płynnie, bez zacięć i oporu.
mateusz e30 napisał(a):
gumy nie bede mial nie moge nigdzie zamowic tej co idzie od przeplywki do przepustnicy

Zamów w ASO, akurat to nie jest drogie. Albo tu, na forum - Silesia Parts (sklep, sprzedają też wysyłkowo).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 12 października 2010, 19:03 
Forumowicz

mateusz e30 napisał(a):
a gumy nie bede mial nie moge nigdzie zamowic tej co idzie od przeplywki do przepustnicy ;/
kup na allegro, z rozbiórki samochodu, lub ze szrotu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1