BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 09:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36 touring] jaki wybrać silnik?
PostNapisane: 12 października 2010, 16:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Pamiętaj, że dla diesli w BMW najważniejszy jest poprzedni właściciel. Jak dbał to pojeździsz i będziesz zadowolony. Jak nie dbał to będziesz wydawał kupę kasy na naprawy ;)

Bierz 2.5 albo 2.8 , ładuj sekwencję i ciesz się mocą :cwaniak:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 października 2010, 16:07 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
ja także posiadam 318I kombi i mogę powiedzieć że ten silnik do normalnej (spokojnej) jazdy w zupełności wystarcza u mnie spalanie w cyklu mieszanym wychodzi w granicach 8-8,5l małe miasteczko i okolice w korkach dużych nie stoję także nawet nie gazuje.

PostNapisane: 12 października 2010, 16:52 
Forumowicz

ded napisał(a):
Co do isa to bardzo mozliwe, nigdy mnie silniki ponizej 6 garow za bardzo nie interesowaly :P Odnosnie TDS to ten mit o awaryjnosci jest bardzo przesadzony. Po prostu trudniej o zadbany egzemplarz bo przebiegi sa kosmiczne.

narazie zrobilem swoim 10tys i zadnych problemow pieknie brzmi od 2 tys fajnie ciagnie moglby troche mniej palic ;]

PostNapisane: 12 października 2010, 18:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Miałem już kilka kombiaczków e36.
Miałem 316i, 318i i 2 sztuki 318tds.

Jak już napisał Tomek, 316 całkowicie sobie daruj. Miałem naprawdę wyśmienity egzemplarz, ale nie jeździło się fajnie. Muł nad muły, a spalanie przy moim stylu jazdy było czasem porażające. Latając w trasie Wawa-Augustów z bagażami i 3-4 osobami spalałem średnio w okolicach 9litrów PB.
Obecnie mam w domu 318i z sekwencja LR omegas. Spalanie jakby nie jeździć mieści się w 10l lpg. Z jazdą jest sporo lepiej niż w 316. Raz udało mi się uzyskać spalanie 12l lpg, ale to już było czyste szaleństwo i ciągła walka z tirami na trzy..cztery

Przez długi czas miałem 318tds, teraz jednym z nich na co dzień jeździ moja siostra po stolycy. Spalanie w trasie wychodziło zawsze w okolicach 6litrów i trochę więcej. W szybkich trasach czasem zdarzało się jakieś 7,5. Ten obecny tds ma jakiś chip i jeździ zauważalnie lepiej od poprzedniego. Kiedyś jak się uparłem na jazdę na kropelce, to chyba nawet w okolice 5l zszedłem.
Demon to nie jest, ale jeździ się też przyzwoicie.
Koszty jazdy łatwo sobie porównać, wiadomo ile kosztuje gaz, ile ropa, a ile instalacja.
Co do awaryjności sedesików, to wiadomo, krążą rozmaite legendy.
Mój poprzedni latał u mnie chyba ze 4 lata, nakręcił grubo ponad stówkę i jakoś tam żył. Ale też moja przygoda z nim zaczęła się od remontu silnika, który był przytarty po pęknięciu misy.
Obecny tds na moje oko ma z pół miliona km, z czego chyba obecnie z 360tkm na budziku. Rok temu zaczął stukać łańcuch, więc został wymieniony i dalej lata.

Pewnie bezpieczniejszym zakupem będzie jednak m43b18 i montaż gazu. Raz, że łatwiej o sztukę z normalnym przebiegiem, dwa że silnik jest naprawdę nie do zakatowania. Brak wody czy oleju szkodzi mu słabo ;)
W razie wtopy silników na allegro w bród już od 500zł, więc zero stresu. Dla porównania mój silnik z poprzedniego tdsa z przebiegiem pewnie w okolicach 300-400tkm sprzedałem za 2500zł.

Polecałbym dobry gaz i jazda.
Jak chcesz oszczędnie to jest to jedyna opcja. W 320 będziesz miał już 12lpg, co robi w tej chwili prawie 5zl na 100km, czyli w moich warunkach jakieś 2000zł rocznie różnicy. Na montażu lpg też względem 6cyl masz przewagę dobrych kilkuset zł. A że jazda inna, to wiadomo. Ciężko jednak o ekonomię i osiągi w jednym.

Co do cen zakupu, to są to już bardzo tanie auta.
Ja za obecnego 318i zapłaciłem rok temu 10tys, a ma klimatronik i pakiet. Był nie zarejestrowany. Na allegro trafiają się w tej chwili zarejestrowane i przyzwoite zdecydowanie poniżej dyszki :)

PostNapisane: 12 października 2010, 18:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 sedan
dzięki wielkie :) za te pieniądze i z moimi wymaganiami myślę że ten 318i będzie idealnym rozwiązaniem ;) bardzo mi przypadł do gustu gaz,taniuchno wychodzi jazda więc będe szukał z instalacją albo jak nie będzie to wtedy tańszy i założę sam... :)

Piąte koło u wozu, dziura w moście, drugi grzyb w barszczu i Piłat w credo są według przysłów polskich co najmniej zbytecznymi intruzami i mogą być przyczyną zamętu. Jednak wszystko to razem wzięte nie potrafi narobić tyle zamieszania, co jeden pijak w tramwaju.

PostNapisane: 12 października 2010, 19:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Szukaj z odpowiednim gazem, na pewno nie znajdziesz tak tanio zeby auto + zalozenie = autu z lpg.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1