BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 19:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] CABRIO ZABUDOWA AUDIO
PostNapisane: 16 listopada 2010, 22:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e36] 320i cabrio
Kod silnika: m52
Witam zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem ani jednego tego typu tematu na żadnym forum.
[b]Prosiłbym żeby pisać tutaj jedynie o zabudowie do e36 CABRIO a nie do coupe, sedan, compact, combi

W tym temacie dzielimy się z innymi forumowiczami swoją wiedzą odnośnie zabudowy audio w BMW E36 Cabrio[/b]

Ponieważ założyłem ten temat pragnę jako pierwszy podzielić sie moją wiedzą ;).

Każdy posiadacz BMW E36 Cabrio musi przyznać że jest to bardzo fajny samochód, lecz brakuje w nim odpowiedniej muzyki. W związku z tym zacząłem szukać możliwych rozwiązań które mogę wykorzystać w moim cabrio. Niestety nie ma tego za wiele ponieważ konstruktorzy nie wysilili sie ze zrobieniem miejsc na audio. Seryjne miejsca znajdują sie w nogach (głośniki Midas 13cm) drzwi ( wysokie tony-gwizdki ok.8cm (bodajże były jeszcze wersje z dwoma głośnikami w drzwiach średnie i wysokie) ) tylne boczki (Midas 10cm, wysoki ton) niestety gra to bardzo miernie.

Nagłośnienie standard

Obrazek

Nagłośnienie w wersji Harman-Kardon

Obrazek

Na samym początku skupiłem się na zwiększeniu niskich tonów(bass) niestety cabrio ma bardzo mały bagażnik ponieważ zmniejszony jest o schowek na dach wiec nie wejdzie tam skrzynia większa niż 25 cm (wysokość bagażnika ok.25-30 cm) poza tym bagażnik oddzielony jest od wnętrza ścianką z blachy (bardzo wygłuszony) dlatego zrezygnowałem z bagażnika. Surfując po internecie znalazłem firmę BSW która robi subwoofery w podłokietnik tylnej kanapy.

A tak to wygląda:

Obrazek

montaż:

Ze względu na wysoka cenę w/w subwoofera zdecydowałem się, zrobić samemu ;) Skrzynie wykonałem z mdf-u na wzór tunelu na narty( dzięki pomocy kolegi stolarza ;p) wyszło to całkiem nieźle. Z uwagi na małe gabaryty maksymalny rozmiar głośnika to 20cm. BSW robi skrzynie bez tyłu tak aby dźwięk wydobywał sie w całości do bagażnika ja zrobiłem zamknięty lecz dałem na środku reflex.

Zdjęcia:

Obrazek

Miej więcej tak to wygląda.

Jeśli chodzi o efekt to powiem tak – zależy ci na bardziej dynamicznych niskich tonach ale nie chcesz niczego ciąć lub zabierać miejsca bagażowego? Dla bardziej wymagających, te rozwiązanie może być niewystarczające.

Teraz przydałoby się zająć głośnikami i tu stanąłem w miejscu jakie głośniki wybrać? Sam nie wiem. Z doświadczenia wiem, że za wiele nie uzyskam z 13 i 10 wiec trzeba kombinować dalej. Przeglądając strona za stroną znalazłem kilka rodzajów paneli przykręcanych do drzwi w miejsce schowka dzięki którym możemy zamontować trochę większy głośnik (16 cm)

Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie to nie wygląda zbyt estetycznie więc raczej nie skorzystam z tego.

Tutaj trochę bardziej profesjonalne rozwiązanie

Zdjęcia:

Obrazek
http://www.strefacaraudio.pl/topic/9451 ... entry95060

Zastanawiam sie czy zrobić coś takiego bardzo ładnie się komponuje w boczku. Te rozwiązanie wydało mi się najlepsze tylko w moim wykonaniu nie ciąłbym blachy w drzwiach tylko zastosował taką długość dystansu żeby zakończyła się na równo z drzwiami wygłuszenia też bym nie dawał ponieważ mam oryginalne wygłuszenie. Tak jak napisałem cały czas się zastanawiam wiec szukam innych rozwiązań. Narazie planuje coś takiego

Głośniki ground zero gztc 130t - 13cm(przód nogi, twetery w orginalne miejsca w drzwiach)

Obrazek

Głośniki ground zero gzrc 10x - 10cm(tył boczki)

Obrazek

Głośniki ground zero gzic 650x 16cm(ewentualnie jeśli 10 i 13 nie wystarczą drzwi montaż w/w metodą + twetery w słupki)

Obrazek

Wzmacniacz 4-kanałowy ground zero gzia 4100hp iridium(w razie potrzeby jeżeli radio ich nie pociągnie)

Obrazek

Teraz pytanie do was może macie jakieś rozwiązania lub sprawdzone marki, modele głośników które dobrze grają w miejscach seryjnych???
Czekam na wasze propozycje i odpowiedzi. Pozdrawiam

CIEKAWOSTKA - New York Times ujawniło szokującą wiadomość dla większości zagorzałych wielbicieli BMW. Okazuje się, że powszechnie uznane pochodzenie emblematu marki jest nieprawdziwe! Do tej pory uważano, że niebiesko-białe logo BMW było inspirowane białym śmigłem samolotu oraz niebieskim niebem. Koncepcję tą mylnie potwierdzała reklama niemieckiej marki, której fragment prezentujemy powyżej. Co było więc inspiracją przy tworzeniu znanego na całym świecie emblematu?Obrazek Prawdziwą informację na ten temat poznał przedstawiciel New York Times podczas wycieczki po BMW Museum. Anne Schmidt-Possiwal - przewodnik muzeum - wyjaśniła, że kolorystyka logo była inspirowana flagą Bawarii. Niedowierzający pracownik NY Times postanowił skontaktować się w tej sprawie z zarządem amerykańskiego oddziału BMW. Dave Buchko, rzecznik prasowy firmy, powiedział w wywiadzie telefonicznym, że logo marki… bazuje na śmigle samolotu.Po wnikliwym sprawdzeniu prawdziwego pochodzenia kolorystyki emblematu okazało się jednak, że Anne Schmidt-Possiwal z Monachium miała rację…

Ostatnio edytowano 18 listopada 2010, 18:32 przez kristof, łącznie edytowano 32 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] cabrio zabudowa audio
PostNapisane: 17 listopada 2010, 15:35 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Co do wygłuszenia to i tak bym się o nie pokusił bo jednak fabryczne to nie to samo. Głośniki, tutaj powinieneś sam udać się do kilku miejsc na odsłuchy np takich firm jak: DLS JL Ground Zero Hertz jak wiadomo każdy z nas ma inny słuch. Jeśli chodzi o montaż to musisz pamiętać aby głośnik był mocno przykręcony do dystansu a dystans do blachy, heh kiedyś widziałem jak to w e36 typ przykręcił głośnik do panelu to razem z głośnikiem grały całe drzwi i drżało wszystko co w nich było :]

PostNapisane: 17 listopada 2010, 21:10 
Pierwsze kroki

ostatnio byłem media i słuchałem hertzów groun zero i infinity o hertzah czytałem w necie i duzoludzi je poleca ale na mnie nie zrobiły dużego wrażenia lepsze były infinity te grały bardzo czysto porównywalne z nimi były ground zero i właśnie nad nimi sie zastanawiam jeśli chodzi o wygłuszenie nie wiem jak w starszych roznikach (ja mam 99r.) ale u mnie na drzwi po całości jest przyklejona szara gruba mata z gąbki (gąbko podobna) i myśle że nie ma sensu tego ruszać tak jak napisałem nie zamierzam wycinac blachy wieć nie będe korzystał z przestrzeni srodkowej drzwi.

CIEKAWOSTKA - New York Times ujawniło szokującą wiadomość dla większości zagorzałych wielbicieli BMW. Okazuje się, że powszechnie uznane pochodzenie emblematu marki jest nieprawdziwe! Do tej pory uważano, że niebiesko-białe logo BMW było inspirowane białym śmigłem samolotu oraz niebieskim niebem. Koncepcję tą mylnie potwierdzała reklama niemieckiej marki, której fragment prezentujemy powyżej. Co było więc inspiracją przy tworzeniu znanego na całym świecie emblematu?Obrazek Prawdziwą informację na ten temat poznał przedstawiciel New York Times podczas wycieczki po BMW Museum. Anne Schmidt-Possiwal - przewodnik muzeum - wyjaśniła, że kolorystyka logo była inspirowana flagą Bawarii. Niedowierzający pracownik NY Times postanowił skontaktować się w tej sprawie z zarządem amerykańskiego oddziału BMW. Dave Buchko, rzecznik prasowy firmy, powiedział w wywiadzie telefonicznym, że logo marki… bazuje na śmigle samolotu.Po wnikliwym sprawdzeniu prawdziwego pochodzenia kolorystyki emblematu okazało się jednak, że Anne Schmidt-Possiwal z Monachium miała rację…

PostNapisane: 18 listopada 2010, 03:57 

I dlatego kristof tak dużo mówi się aby pojeździć i posłuchać jak co gra ponieważ pięciu gościom się podoba a ty odsłuchałeś i stwierdziłeś że inny zestaw Ci bardziej pasuje :) Z wygłuszeniem rób jak uważasz ja wyraziłem swoją opinię a reszta należy do Ciebie.

PostNapisane: 18 listopada 2010, 13:02 
Pierwsze kroki

Co racja to racja po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że na początek zainwestuje w komplet głośników Ground Zero 13 i 10 w miejsce seryjnych jeśli to nie pomoże to będe sie zastanawiał nad drzwiami (nie chciałbym niczego ciąć lubie jak wszystko jest spasowane na orginał) myśle,że na początku miesiąca zakupie głośniki i dam znać jak gra.

Tytuł: Re: [ E36 ] CABRIO ZABUDOWA AUDIO
PostNapisane: 21 listopada 2010, 02:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320i e36 330i
Kod silnika: M57-M52-M54
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1116823
Przy montażu głośników w panel nie uniknie się cięcia blachy , chyba ze zastosuje się głośniki o płytkiej zabudowie, co do wygłuszenia to od paru tygodni jeżdżę bez paneli i tej cudownej pianki jakiś tydzień temu wygłuszyłem drzwi (wewnątrz) matami i efekt jest bardzo odczuwalna odczuwalna.
Mam pytanie odnośnie subwoofera , jaką objętość ma twój sub i czy jest ona wyliczona (kiedyś zrobiłem sobie subwoofer nie mając o tym pojęcia nie licząc objętości i długości br, dziś wiem że była to tylko strata mojego czasu)

!!!!!! KUPIĘ SPOJLER TRZYCZĘŚCIOWY AC SCHNITZER !!!!!!

PostNapisane: 21 listopada 2010, 13:35 
Pierwsze kroki

Jesli zrobie to w sposób który pokazałem na końcu prawie napewno głębokość do blachy wyniesie ok. 5-8 cm (średnia głębokość głośnika 16 cm to 6 cm) sam schowek ma głębokość 6cm więc spokojnie uda się bez cięcia. Jeśli chodzi o subwoofer to ze względu na ograniczone miejsce zrobiłem największy jaki się dało ( na wzór BSW) szkrzynia ma około 8-10 litrów pojemności

PostNapisane: 21 listopada 2010, 14:36 

kristof miałem właśnie ten zestaw 13 nastek ground zero a kumpel w drugim aucie dokładnie ten sam zestaw ale 16 nastek powiem szczerze niebo a ziemia. :P

PostNapisane: 21 listopada 2010, 15:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320i e36 330i
Kod silnika: M57-M52-M54
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1116823
Kiedyś zrobiłem 4 różne obudowy do Głośnika Emphaser EF10N-G5 i w każdej miał inną charakterystykę. Na początku była obudowa o około 9 litrach z br (teraz wiem że to kompletna porażka) później wywaliłem rurę i zrobiła się 9 litrów w zamkniętej (o wiele lepiej). Teraz wiem że na temat subwooferów lepiej się poradzić lub zrobić litraż przewidziany przez producenta.

!!!!!! KUPIĘ SPOJLER TRZYCZĘŚCIOWY AC SCHNITZER !!!!!!

PostNapisane: 22 listopada 2010, 11:16 
Pierwsze kroki

maniak1985 napisał(a):
Kiedyś zrobiłem 4 różne obudowy do Głośnika Emphaser EF10N-G5 i w każdej miał inną charakterystykę. Na początku była obudowa o około 9 litrach z br (teraz wiem że to kompletna porażka) później wywaliłem rurę i zrobiła się 9 litrów w zamkniętej (o wiele lepiej). Teraz wiem że na temat subwooferów lepiej się poradzić lub zrobić litraż przewidziany przez producenta.

Zupełnie się z tobą zgadzam, najlepszy efekt uzyska sie wtedy gdy pojemność skrzyni będzie obliczona do parametrów głośnika (wiadomo) jeśli chodzi o reflex to ze skrzyni zamkniętej wydobywa sie czystrzy dzwięk ale za to cichszy niż ze skrzyni z reflexem. W moim przypadku tak jak napisałem wcześniej miałem ograniczone pole do popisu ze wzgledau na ograniczoną przestrzeń w której miał się znajdować subwoofer. Reflex zastosowałem poniewarz litraż tej skrzyni jest prawie napewno za mały do tego głośnika. Dzięki reflexowi wyprowadzonemu do bagażnika uzyskałem większą przestrzeń.

PostNapisane: 22 listopada 2010, 15:52 

Jak bas oczekujemy to taką skrzynię budujemy :D

PostNapisane: 17 lipca 2011, 12:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: szukam
Kod silnika: szukam
dzisiaj rozmawiałem ze znajomym pracującym w bmw, mówił ze głośniki w e36 cabrio wcale nie sa takie złe tylko trzeba wsadzić dobre radio wtedy dzwięk podobno jest swietny ktoś próbował?

PostNapisane: 17 lipca 2011, 14:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Sann napisał(a):
dzisiaj rozmawiałem ze znajomym pracującym w bmw, mówił ze głośniki w e36 cabrio wcale nie sa takie złe tylko trzeba wsadzić dobre radio wtedy dzwięk podobno jest swietny ktoś próbował?

srutututu majtki z drutu.

A nie myślałeś nad panelami w drzwi na 2 głośniki?

PostNapisane: 17 lipca 2011, 17:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320d +
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129411
kristof napisał(a):
Co racja to racja po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że na początek zainwestuje w komplet głośników Ground Zero 13 i 10 w miejsce seryjnych jeśli to nie pomoże to będe sie zastanawiał nad drzwiami (nie chciałbym niczego ciąć lubie jak wszystko jest spasowane na orginał) myśle,że na początku miesiąca zakupie głośniki i dam znać jak gra.

moj brat ma w samochodzi 2x hertz dwudrozne 2x hertz z gwizdkami podpietymi do wzmaka, i naprawde ladnie to gra, wiec ja polecam.

PostNapisane: 18 lipca 2011, 08:52 

Sann nie wiem kto Cię tak okłamuje :P Po wymianie radia na pewno będzie lepiej ale niedosyt i tak pozostanie :]

PostNapisane: 18 lipca 2011, 18:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: szukam
Kod silnika: szukam
Cytuj:
Po wymianie radia na pewno będzie lepiej ale niedosyt i tak pozostanie :]

niedosyt zawsze pozostaje :hyhy:

PostNapisane: 18 lipca 2011, 19:23 
Forumowicz

Moje BMW: 7er ///M-Sport
Kod silnika: M57d30
Fabryczne głośniki to porażka, od razu to wyrzuć. Ground Zero to taka średnia półka. Bez dramatu ale i szału. W przyzwoitej kasie polecam Proa Systems (Simplex) i do tego piecyk Alpinkę V12 ew jakieś Signaty starsze (RAM, ROC). Radio: praktycznie wszystkie Clariony DRX, Kenwoody. Alpina moim zdaniem mocno przereklamowana aczkolwiek do budżetowego grania styknie. Problemem Alpin jest podbarwianie dźwięku w paśmie niskim i wysokim. W cenie 1kzł możesz już zgromadzić dobre audio na klockach które wymieniłem. Kable kup pierwsze lepsze z brzedu. LTC, Pjejing czy cokolwiek. Z tymi kablami to wielkie fake więc nie przywiązuj uwagi do nich. Oczywiście nie możemy popadać w skrajności i kupić sygnałówek po 4zł/szt na bazarze. Powodzenia.

-------------------------------------------------
///M-Sport Individual

PostNapisane: 18 lipca 2011, 21:46 

A według mnie na kablach nie powinno się oszczędzać bo jednak od nich jakość grania też zależy.

PostNapisane: 18 lipca 2011, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: 7er ///M-Sport
Kod silnika: M57d30
Szczurek1986 napisał(a):
A według mnie na kablach nie powinno się oszczędzać bo jednak od nich jakość grania też zależy.

Udowodnij mi tą tezę. Chętnie się nauczę czegoś nowego...

-------------------------------------------------
///M-Sport Individual

PostNapisane: 19 lipca 2011, 10:58 

Uważasz że kable w każdej cenie są takiej samej jakości ? To skąd takie różnice w cenach skoro nie ma różnicy, płaci się tylko za firmę ? Jakiś czas temu robiliśmy u kolegi w hondzie audio i nie miał zbyt wiele doświadczenia z tym związanego i zakupił jakieś tam sygnałówki no name, po ich położeniu okazało się iż wydobywały się jakieś dziwne dźwięki oraz z niekształcenia. Nie była to wina położenia kabli ponieważ w ten sam sposób położyliśmy moje sygnałówki z zestawu Ground Zero dźwięk był czyściutki bez żadnych zakłóceń :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1