BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 20:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E34] problem ze skrzynia biegów AUTOMAT
PostNapisane: 6 listopada 2010, 15:48 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730i '88
Kod silnika: M30B30
Napisz coś więcej o tym filmiku. Jechałeś cały czas na pełnym gazie? w 12 sekundzie z tego co widzę skrzynia wrzuciła wyższy bieg, a potem jeśli dobrze rozumiem nastąpił spadek obrotów do ok. 3000, po czym po chwili znów skoczyły, mimo, że gaz był do dechy?

- jeśli chodzi o test zegarów, to wszystko masz ok
- olej w kolektorze ssącym - czyżby to coś z odmą?
- przycinającą się przepustnicę najlepiej byłoby rozebrać i ew. przeczyścić, bo może to jakieś zabrudzenia powodują przycinanie
- jeśli chodzi o zasysanie powietrza, to skąd dokładnie dobiega ten dźwięk?
A co do TPS'a: sprawdź jeszcze dla pewności, czy między skrajnymi pinami jest na pewno 5V, bo powinno być takie cały czas między nimi niezależnie od położenia przepustnicy. Możesz też zmierzyć opór: między skrajnymi pinami (1-3) powinno być zawsze ok. 4kOhm, a między pinami 1-2 powinno się zmieniać w zakresie ok. 1kOhm - ok. 4kOhm z zależności od położenia przepustnicy.
Skoro wyszły ci takie dziwne napięcia to zmierz dla pewności rezystancje i w tedy już będzie pewność, czy czujnik jest uszkodzony. No i koniecznie upewnij się, że między pinami 1-3 jest cały czas 5V, wtedy będzie wiadomo, że zasilanie czujnika jest w porządku. Zastanowię się jeszcze później nad twoimi problemami, bo muszę teraz spadać :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 listopada 2010, 00:24 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
tzn ona byla wteyd na 5 co chodzi o filmik i zredukowalem bieg "kick down" i kiedy podskoczylo na ponad 4000 trzymalem caly czas pelny gazi obroty spadaly , nie bylo tak dokladnie tego widac :/ zazwyczaj ten spadek jest wiekszy , a teraz jak na zlosc spadlo tylko troche , zazwyczaj spada z np. 4500 do 3200 :( ok wszystko zrobie jak napisales , a ten dzwiek zasynanego powietrza do slychac tak jak by w kolektorze ssacym zasysalo ... w pn jestem umowiony na warsztat na diagnostyke skrzyni :) wiec zobaczymy co powie pan ktory sie tym zajmuje , ale napewno jeszcze sprawdze TPS tak jak napisales zeby wykluczyc niektore warianty :)to napewno napisze w pn albo wtorek , dzieki i pozdrawiam

PostNapisane: 8 listopada 2010, 09:50 
Forumowicz

witam i jestem po diagnozie skrzyni , mechanior powiedział ze ze skrzynia wszystko w porządku a "doła" którego łapie to on by stawiał ze cos z modułem wtryskowym (pompa , przepustnica , Tps , wtryski albo sam ECU co powiedział ze jest raczej rzadkością ale zdarzało się i tak ) , żebym nie dal się nabrać na skrzynie u jakiegoś mechanika. Wiec skrzynia z listy skreślona :) mam nadzieje ze on sie nie mylil , wiedział o czym gada , a co o 5 to powiedział zebym sprawdzil jeszcze raz olej bo moglo byc tak , ze gdy go wymienialem to poprsotu zassalo go teraz i moze gobyc troche za malo i zeby dolac , ale o oborty to nie winna skrzynia tylko sama jednostka napedowa :) wiec powiedzmy ze sie ucieszylem hehe wiec zaczne od tego TPS w końcu pkt wyjsciowy :)

PostNapisane: 15 listopada 2010, 09:38 
Forumowicz

A powiedz, jak to jest w tym momencie, kiedy obroty spadają: samochód cały czas przyspiesza dalej, czy jest w tym momencie przerwa w przyspieszaniu? Skrzynia dokonała redukcji do 3 biegu (jeśli się mylę, to popraw mnie), po czym przyspieszyłeś do ok. 6000 obr/min, nastąpiła zmiana na 4 bieg, po czym wygląda na to, że wskoczyła piątka, a po chwili znów wróciła czwórka. Jeśli mechanik jest całkowicie pewny, że skrzynia jest ok, to z jakiegoś powodu skrzynia błędnie dostosowała bieg do istniejących warunków. Skrzynia biegów włącza odpowiedni bieg na podstawie odczytów z modułu silnika (DME) oraz czujnika TPS (nie biorę tutaj już pod uwagę przełączników trybów skrzyni i włacznika kick down). Czujnik TPS może więc być przyczyną problemów.
Czy takie jaja ze spadkami obrotów zdarzają się też na innych biegach? Co się dzieje, kiedy przyspieszasz na pełnym gazie od 0 km/h?

PostNapisane: 17 listopada 2010, 01:03 
Forumowicz

mechanik powiedzial ze to na 100% nie skrzynia , a gdyby sie mylil to powiedzial ze nawet moge opisac go na forum ze jest bo bani :) wiec raczej sie nie myli , tzn gdy skrzynia wchodzi na 5 bieg i daje redukcje kicdow to wtedy nastepuje redukcja i obroty spadaja :( tak jak by silnik nie dostawal palia :( w pt bede podmienial czujnik wiec napewno sie odezwe

PostNapisane: 17 listopada 2010, 11:28 
Forumowicz

aha , a zobaczyc to albo wytlumaczyc to jest naprawde ciezko :( koles tez nie umial zrozumiec jak sie to dzieje jak mu to tlumaczylem przez telefon , dopiero jak sie przejechal to skumal o co chodzi , filmik jest taki sobie , w pt jak cos nagram drugi i moze akurat uda sie zlapac tego "dola" lepiej . najprosciej ci wytlumacze ze to sie dzieje tak 1,2,3,4,5 pozniej kicdown ( i kiedy na 5 biegu auto szlo np na 3000 obrotow to normalne ze po nacisnieciu kicdwon powinno wskoczyc na ponad 4000 i dostac mocy ) a tu sie robi to tak , ze on wskoczy na te 4000 ale gdy trzymam caly czas pelny gaz , to obroty zamiast rosnac to spadaja takimi skokami , ale silnik nie gasnie nic :(na innych biegach wlasnie tego nie ma , zreszta widac na filmiku ze auto ciagnie do 6000 obrotow i niema zadnych "dołow" po drodze (tzn. na asfalcie sa zawsze :P) ale silnik pracuje wlasnie plynnie , nie ma szarpniec nawet przy redukcji biegów przy takich duzych obrotach ... dzieki

PostNapisane: 26 listopada 2010, 21:13 
Forumowicz

witam po przerwie , ale odcielo mi neta :( i zmienilismy te czujniki TPS dalej to samo , jego wlozylismy do mojej a moj do jego , i ani tu ani tu roznicy nie ma :( niewiem . Ale kiedy mechanik powiedzial zebym szukał w module paliwowym , to zaczalem ogladac i wyjalem cewki od swiec itd. no i znalazlem ze te gumki "fajki" tzw. sa sparcialem i spekane , niewiem czy to cos pomoze , ale na jutro zamowilem nowe , wiec zawsze przy okazji znajdzie sie jakis bubel , a tak to juz nic innego nie przychodzi mi do glowy :( moze ktos ma jakies pomysły jeszcze , bo ja juz zadnych :( pozdrowka

PostNapisane: 7 grudnia 2010, 22:41 
Forumowicz

no i gumy wymieniłem , tps sprawdzilem , wszystko jest tak jak pisales .... a dalej to samo :( bylem na kompie , znowu zero bledow .... :(

PostNapisane: 9 grudnia 2010, 09:18 
Forumowicz

A udało ci się wtedy nakręcić drugi film?
Powiedz mi, czy podczas tego spadku obrotów samochód dalej przyspiesza, czy może traci moc w tym momencie?
I jak ogólnie pracuje silnik? Tzn czy ma pełną moc i czy na niskich biegach przyspiesza tak jak powinien? Bo jeśli dobrze pamiętam to tak.
Nie wiem czemu, ale cały czas coś mi mówi, że jednak problem dotyczy skrzyni. Wiem, że byłeś u mechanika i powiedział, że ona jest ok, ale szczerze mówiąc wszystko wskazuje na usterkę skrzyni: problem występuje tylko na najwyższych biegach, w dodatku na samym początku pisałeś o tym, że były problemy z załączeniem 5 biegu, ale tylko na zimnym silniku, poza tym pisałeś też o szarpnięciu przy wrzucaniu piątki. W dodatku nie masz błedów w komputerze, a czujnik przepustnicy został sprawdzony.
Na moje oko wygląda to na to, że skrzynia ma problem z piątym biegiem, mimo pełnego przyspieszania wrzuca go zbyt szybko. Mój znajomy miał kiedyś podobny problem w scorpio - ostatni (czwarty) bieg czasem wskakiwał już przy 50 km/h, a na pełnym gazie na jedynce i dwójce silnik dochodził do pełnych obrotów, natomiast na trójce już przy ok. 3000 wskakiwała czwórka, ale wystarczyło wtedy, że ręcznie włączył tryb "3" i przyspieszał dalej na trójce, po czym wrzucał "D" i w tym momencie niezależnie od obrotów i położenia pedału gazu wskakiwała czwórka.

W jaki sposób mechanik sprawdzał ci skrzynię?
W tej chwili kończą się wszystkie moje pomysły i zostaje tylko ten jeden - usterka w skrzyni...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 18:46 
Forumowicz

Witam martyman , myslalem ze juz zapomniales o temacie hehe to sie dzieje tak jak by odcielo mu paliwo na chwile i zaraz wraca wszystko do "prawie" poprawnej pracy , bo ona jest taka zamulona :/ Jak jest zimny to salobego kopa ma ale jak cieply to tak w miare ok . Filmiku nie nakrecilem a ciezko jest w sniegu auto rozpedzic do 130 hehe

Ale powiem ci cos nowego :) przestalem sie tym przejmowac bo jest zima , natomiast auto niechce palic jak postoi na mrozie , i dziwnie tak lekko faluja oborty od jakiegos czasu , powoli powoli az sie nasililo , wiec moze cos w koncu padnie :) moze sie z tego nie ciesze , ale przynajmniej jak padnie calkiem to w 100% bedzie pewnosc ze to mialo moze ku temu powod nie ? :) aha i widzisz i najciekawsze jest to , ze kiedy auto pracuje na luzie , to dziwnie przygasaja lampki w srodku , i z przodu i z tylu , a ładowanie jest ponad 13,8 V , wiec cos tu nie gra , moze jest jakies zwarcie w obwodzie gdzies , i to cos ma plyw na caloksztal do daje jakies obciazenie , niewiem , bede pisal nabiezaco , mysle ze to "coś" padnie niedlugo , chocby to miala byc skrzynia ale bede mial pewnosc :) mi sie wydaje tak jak by za mala dawke paliwa dostawal , lekko go dlawi i wogole , odezwe sie co i jak znowu :)

temat otwarty

Zdrowych i Wesołych Swiat życzę wszystkim !!!!!! :):):)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1