BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 13:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] Nie mogę ustawić geometri kół, problem z tylnym kołem
PostNapisane: 1 października 2010, 10:17 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Co do poprawy zawieszenia możesz rozpiłować otwory w mocowaniu. Z tego co pamiętam jest tam miejsca na jakieś 3-4mm i nie powinno z niczym to kolidować ale musisz sprawdzić czy przypadkiem nic nie będzie biło w tym otworze w podwoziu. Gdyby stukało można jeszcze obrócić śrube tą która trzyma ten uchwyt w tulei wachacza, żeby główka była po stronie gdzie jest mniej miejsca. No cóż, troche to rzeźba ale zawsze lepsze niż 4 ślady. Co do pochylenia koła to zobacz czy przypadkiem dolny poprzeczny wachacz nie jest krzywy, skoro koleś kręcił bączki mógł w coś przywalić i go wygiał, tam rolę grają milimetry. U mnie był problem z ustawieniem kątów z tyłu nawet przy wybitej tulei pływającej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2010, 17:44 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52B20
BaX, zrobię tak jak mówisz, rozwiercę, a potem trochę pojeżdżę i spróbuję sprzedać. Nie będę się użerał ze sprzedawcą bo to trochę wąski w umyśle jest i z kasą to u niego krucho, a ja sobie jak zawsze poradzę :hyhy:.
BaX napisał(a):
Co do poprawy zawieszenia możesz rozpiłować otwory w mocowaniu. Z tego co pamiętam jest tam miejsca na jakieś 3-4mm i nie powinno z niczym to kolidować ale musisz sprawdzić czy przypadkiem nic nie będzie biło w tym otworze w podwoziu.
też nad tym myślałem, ale trochę mało tam miejsca, ciekawe czy te 4 mm wystarczą, ale spróbuję.
A może poprostu krzywy wahacz jest? Mam na przekładkę drugi, ale trochę szkoda mi czasu i roboty bo wydaje mi się że tamten wahacz co jest zamontowany, jest prosty i przekładka może być bez sensu.
Skoro był bity w bok, to pewnie karoseria przestawiona, i tyle, chociaż mógł też wahacz dostać i się skrzywił, kto wie.

Dodam, ze jak się jedzie to buja całym autem, przodem też, a z przodu zbieżność OK.
przechyla go jak by na boki i trochę ściąga jak sie po pagórkach jeździ, może amortyzatory nie równo trzymają, czy to wina tego tyłu???

PostNapisane: 3 października 2010, 10:28 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
jak buja gora-dol to najprawdopodobniej amorki, u siebie tocze walke z amorkami juz dlugo i powiem szczerze ze pierwszy raz mam takie problemy. przod ma przejechane 1000km i juz wywalilo nowe amorki,buja autem jak qrva mac tzrepie kierownica i wogole sie nie da jezdzic. na tyle mam Bilstein wstawione i tez zadna rewelacja i sam sie zastanawiam gdzie moze byc problem.bylo dobrze po zalozeniu ale tylko z 20 km przejechane i wszystko buja i skacze

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1