Witam
Dzięki za miłe słowa Panowie, czasem aż miło przeczytac, bo niekiedy zapału zaczyna brakowac...
Wiadomo samochodzik ma swoje lata i mimo, że człowiek stara się dbac jak należy to i tak wychodzą nowe rzeczy...
opis prac już jest troche nieaktualny, bo wiele rzeczy już zostało powtórnie wymienione, a także wiele nowych doszło
Co do lakieru:
To zdaję sobię sprawę z wszystkich "niuansów". Elementy blacharskie z wyjątkiem progów mam juz w garaż od dłuższego czasu i czekają na wymianę, auto bym chciał całe polakierowac, jednak wszystko kwestia budżetu...jak będzie to będzie zrobione...
Ten typ lakieru sam w sobie ma tendencje do nierównomiernego blaknięcia, a do tego jeszcze "garażowe lakiernyky" w cale mu nie pomogły w przeszłosci
silnik jaki został wsadzony to 1.8 na gaźniku Pierburg 2E. Został załatwiony za dwie flaszki przezroczystego wyrobu spirytusowego. Po rozebraniu okazało się, że przebieg motoru był z pewnością grubo poniżej 200 tysięcy, w zasadzie zerowe ślady eksploatacji, jednak przez to, że stał przez kilka lat warto było wszystko powymieniac...
-głowica kompletna regeneracja, w zasadzie z oryginału została tylko obudowa (jest na płytkach, fajnie słychac jak sobie pracuje wszystko)
-wszystkie nowe uszczelki Gates
-panewki nowe wszystkie
-nowe pierścienie
-uszczelniacze
-pompa wody Rouville niestety juz się innej dostac nie dało
-pompa oleju nowa
-pompka wyprzedzenia zapłonu
-kable: Beru
-do tego czyszczenie wszystkiego etc.
Skrzynia biegów została troche krótsza 3M od silnika 1.6, co prawda przed liftingiem była przez 2 lata stosowana z 1.8. Co do przełożeń to 1szy bieg troche nie do końca przemyślany, ale reszta daje wykorzystac dobrze możliwosci jednostki (oprócz oczywiscie nadbiegu E, który przez swoje przełożenie nadaje się tylko do ograniaczania spalania)
Co do radia, nie VW, ale z tamtych lat leży grzecznie na półce, w tej chwili docelowo będzie Becker z CD
z elementów "Lans & Bounce":
-z czystej wygody zamontowałem "nieingerujący" w cokolwiek centralny zamek
-elektrycznie wysuwana antena
Marzenia?
Dorwac w stanie "na chodzie" i odremontowac automatyczną skrzynię biegów i zamontowac, jednak to raczej pozostanie w sferze marzeń, ze względu na to, że tych aut juz prawie nie ma, a jak sa na częsci to stan agonalny miały kilka lat temu...
teraz trochę o silniku 1.8, jak obiecałem:
-90koników/5200obr/min
-moment: 145nm/3300obr
-paliwo: 95 oktanów
-spalanie:
*książkowe:
a) 90km/h 6.2/100
b) 120km/h 8.2/100
c) miasto 9.2/100
*rzeczywiste:
a) minimalne: ok. 6.2/100
b) normalnie w jezdzie mieszanej, w trasie do 100km/h, czasem wyprzedzanie ok. 7/100 (jestem drogowym emerytem)
-przyspieszenie: 11.5s do 100km/h
-prędkośc max: 173km/h (ja najszybciej raz jechałem 155km/h licznikowe, czyli z 10 ze spokojem mozna odjąc)
jeszcze kilka fotek: