BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 23:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wyciek płynu i gasnące kontrolki
PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 00:02 
Pierwsze kroki

Witam mam problem wymieniłem silnik i w tym nowym silniku jest wyciek płynu mniej więcej w miejscu zaznaczonym na zdjęciu , tam jest łączenie pokryw łańcucha tylko nie wiem jaką uszczelkę kupić
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/8f6 ... c78f4.html
na realoem znalazłem zdjęcie tego tylko kupić numer 17 czy 16 ? http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/e11 ... 20947.html

Druga sprawa to podczas jazdy włączają mi się kontrolki na liczniku później gasną i tak w kółko , wskaźniki opadają i z tego co zauważyłem również nie świeci się światło stop , czyżbym musiał wymienić stacyjkę ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Wyciek płynu i gasnące kontrolki
PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 08:50 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
musisz kupic termostat z obudowa .nowy termostat powinien miec nowa uszczelke

PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 08:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Nie koniecznie... Miałem podobne objawy u mnie W M42
Nie chcę Cię martwić ale to może być "kołnierz wodny"który jest na głowicy...
Jaki masz symbol silnika... podaj i powiedz więcej a postaram się pomóc
Powiedz czy ta woda ciągle kapie czy tylko jak auto postoi to cieknie? Na ciepłym? Na zimnym?

Z licznikiem a raczej kontrolkami to mogą być "baterie" albo zimne luty...

PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 09:19 
Pierwsze kroki

Termostat odpada bo jest nowy i z niego nie cieknie , pompa też nowa i też z niej nie cieknie :( silnik mam 1.6 m43 , jeśli to jest kołnierz to da się to naprawić ? woda z tego co patrzałem to kapie cały czas a czy podczas jazdy to nie wiem :(

Co do tego licznika to jakie baterie?

PostNapisane: 23 kwietnia 2011, 10:15 
Pierwsze kroki

jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała brakuje w tej obudowie jednej śruby , na tym zdjęciu http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/e11 ... 20947.html dokładnie w miejscu gdzie jest numer 1 może przez to cieknie ?

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 10:13 
Częsty bywalec

z tego rysunku kołnierz to nr 16
prawdopodobnie on przepuszcza... kapie Ci podczas jazdy ponieważ pompa zaczyna pracować na włączonym silniku znalazła sobie nieszczelność i wydobywa się... Możesz spróbować użyć uszczelniacza do chłodnic w płynie z opiłkami metalu, może gdyby wlać 2 "doktorki" to by pomogło NA CHWILĘ, ale nie polecam Ci tego...
Kołnierza nie da się naprawić trzeba rozebrać całość i wymienić
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10
z tego co widzę to trzeba będzie rwać głowicę, jest to sporo roboty... i spore koszty... wiem że Cię nie pocieszyłem ale to jest moje zdanie. Jeżeli to ta uszczelka to innej opcji nie widzę...
Co do zegarów to poszukaj na forum albo googl na 100% znajdziesz odp wpisz zimne luty albo baterie w zegarach do e36
daj znać co i jak gdy będziesz robił...

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 17:46 
Pierwsze kroki

to kapie również na postoju i po dłuższym postoju jest już spora kałuża , co do tych uszczelniaczy to nie wierze w coś takiego i tego stosować nie będę wolę zrobić to raz a porządnie , kurde taki kołnierz mam z poprzedniego silnika tylko wymiana zapewne będzie problematyczna :( słuchaj a jeżeli ściągnę tą górną pokrywę łańcuszka będzie widać skąd to cieknie? .

Co do zegarów to wczoraj już w ogóle się nie włączyły :(

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 17:57 
Częsty bywalec

jak ściągniesz górną to będziesz musiał termostat wyciągnąć i spuścić płyn z obiegu czy wycieku nie zobaczysz bo nie będzie miało co cieknąć... odp masz...
to gruba robota jest... jak zrzucisz głowicę to trzeba wymienić później pod nią uszcz i splanować ją uszcz ok 80zł planowanie ok 100zł spr szczelność wymiana uszczelniaczy, może zaworów jak są w złym stanie... to są spore koszty + robocizna nie wiem ile u Ciebie sobie mechanicy liczą ale wiem ile ja bym wziął za tą robotę...
Tak jak mówię nie jest to tanie...
Co do zeg to mówiłem Ci co... poszukaj a znajdziesz

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:18 
Pierwsze kroki

zmartwiłem się strasznie :( dopiero co wrzuciłem silnik a tu taka niespodzianka , podjadę do znajomego mechanika zobaczę co powie a raczej ile powie a zrobić to muszę bo cieknie ostro :(

szukałem o tych zegarach i chyba trzeba będzie kupić jakąś używkę , baterii te zegary nie mają podobno a szukać po elektryce to szkoda kasy a może się okazać że i tak trzeba będzie je wymienić :( dzięki za informację

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:26 
Częsty bywalec

słuchaj musiałbym to zobaczyć skąd dokładnie Ci cieknie, ja to mówię tak jak ja to widzę... może to nie z tego miejsca, nie wiem... sam musisz zaobserwować...
wjedź na kanał i czekaj szukaj jak nie widać tego to lusterko...
oczyść dobrze wszystko zmywaczem do smarów i obserwuj. Jak zdiagnozujesz to dowiesz się wtedy prawdy. Jak byś potrzebował części to może uda mi się coś taniej załatwić ale też nie obiecuje nic...
To kupiłeś silnik i nie sprawdziłeś go?? Dlaczego?? Tak się nie robi. podstawowy błąd jeśli był na gwar to oddaj go
może dali Ci rozruchową...

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 18:51 
Pierwsze kroki

jutro poszukam dokładniej tego wycieku . Silnik stał na półce bez płynu w środku więc sprawdzić nie szło :( , patrzałem czy olej nie ciekł itp gwarancję fakt dostałem rozruchową , tak wszyscy dawali więc wyboru nie było . Silnik chodzi ładnie , moc ma ok tylko mankament ten wyciek

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 05:38 
Częsty bywalec

Jeżeli masz gwarancję to oddaj go... Jeżeli to ten kołnierz to sporo pracy Cię czeka i kosztów... Z resztą Twoje auto Twoja $, rób co chcesz

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 11:12 
Pierwsze kroki

Więc tak wczoraj położyłem się pod auto i faktycznie ciekło w okolicach tego kołnierza , postanowiłem posprawdzać termostat i wszystkie śruby na około i co się okazało była całkowicie odkręcona jedna śruba nad termostatem , nie wiem czy ona dociska jakąś uszczelkę w środku ale przestało cieknąć :) mam nadzieję że to ta przyczyna :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1