Źle zamieściłem swój poprzedni post, nie zwróciłem uwagi że to był dział "Zrób to sam" - nie zamierzam tego robić, a mam jedynie pytanie i opis usterki. Moderatorów proszę o usunięcie postu z tamtego działu, natomiast podepnę go pod ten temat:
Bawarka e46 320d '98
Najpierw opiszę jakie u mnie objawy się pojawiły. Na początku nie wiedziałem że koło pasowe w ogóle istnieje, a więc:
Po odpaleniu silnik cichutko pracował, normalny dźwięk diesla w mojej buni podobno bardzo ładny tak mi mechanik przynajmniej powiedział

po przejechaniu 5 km spod maski pojawiało się dzwonienie, metaliczny dźwięk tak jak by dzwonka. Podjechałem do mechanika słucha i mówi że trzeba rozebrać zobaczyć itd... prawdopodobnie koło pasowe, ale przy odpalaniu i gaszeniu nie rzuca nie piszczy, więc może rolka, napinacz itd... Okazało się że koło w miarę dobrym stanie, jakieś lekkie pęknięcia... wymienił 2 rolki, chciał jeszcze 3 od klimy ale akurat nie było... co się okazało temat ten sam, po przejechaniu i rozgrzaniu silnika dzwonienie spod maski. Padła diagnoza na koło, ale mechanik powiedział że nie ma tragedii, żeby jeszcze pojeździć... i tak minęły 2 miesiące od tego momentu. Spod maski w dolnej części oprócz dzwonienia, które pojawia się teraz od razu po odpaleniu zaczął wydobywać się dźwięk jak ja to określę "pierdzenia", "buczenia"... myślę, czytam to nic innego jak to koło pasowe, ale na wszelki wypadek podjechałem do gościa od tłumików aby mi sprawdził wydech - okazało się, że wszystko w porządku, a ten dźwięk buczenia wydobywa się centralnie pod spod samochodu w okolicach chłodnicy czyli mniej więcej tam gdzie jest to koło pasowe. Zamówiłem dzisiaj koło pasowe firmy CORTECO - 531zł z przesyłką i w przyszłym tygodniu jadę na wymianę. Oczywiście efekt opiszę. Chciałbym w tym miejscu zapytać o co poprosić mechaniora aby jeszcze sprawdził, czy coś w tych okolicach wydobywania się dźwięku może powodować takie "buczenie", "pierdzenie" dla mnie to jest taki dźwięk jak by była dziura albo przepalony tłumik... ale ja się znam na czymś innym więc to tylko moje subiektywne odczucia, tak czy inaczej silnik głośniej pracuję. Dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam.