BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 21:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 18 cali felgi w BMW 318 i ???
PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 18:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Witam!

Ostatnimi czasy zastanawiam się nad kupnem 18 cali felg do mojej bialej ;) Oczywiscie w czarnym macie! Tylko teraz pytanie do WAS ! Czy 18 cali to nie za duzy rozmiar do silnika 1,8i ?? Nie bedzie duzego problemu ze zbieraniem sie auta? Slyszalem ze sporo po tylku dostaje zawieszenie na 18 calowych felgach? Jak ze spalaniem na takich kolach? Teraz mam 15".... piekne auto, ale male kola...

Jezeli ktokolwiek ma w tym temacie wiedze, to BARDZO prosze o podpowiedz, co bym nie nadzial sie na mine ;)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: 18 cali felgi w BMW E46 318 i ???
PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 18:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
zawieszenie dostaje bardziej na pewno. spalanie wzrośnie napewno powyzej 2 litrów i osiągi spadna. ale te boczne trzymanie w zakręcie jest super :)

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 18:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
spalanie wzrasta o okolo 1 litra w moim przypadku z przejscia z 16 na 18cali.Co do zawieszenia-auto jest bardziej twarde-trzeba uwazac na dziurki,ale cos za cos.Jak chce sie byc pieknym trzeba cierpiec ;)

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Spalanie ok, to mozna przezyc...
Ale w przypadku zawieszenia co dokladnie najbardziej jest narazone? Pol roku temu zmienialem tuleje, wahacze, drazki kierownicy.... sporo to kosztuje (oczywiscie org. czesci) i jak przed zimą bede zmuszony na podobne naprawy ze wzgledu na kola 18" to sobie odpuszcze.

WLASNIE! WAZNE! Piszecie ze trzymanie na zakretach o wiele lepsze i tu moje pytanie odnosnie bezpieczenstwa. Mam dobra okazje zakupu felg 18"+opony (z tego dwie opony maja tylko okolo 4mm bieznika, pozostale dwie sa ok), dlatego czy wymieniac te dwie opony czy jeszcze na ten sezon ok? Bezpieczestwo to rzecz najwazniejsza i jestem ciekaw jak takie opony zachowuja sie na mokrej nawierzchni(szerokie i bieznik tylko 4mm), bo na zakretach to wiadomo ze im szersza tym lepsze trzymanie... (czy autem na szerokiej oponie nie majta w przypadku wjechania w kałużę, mokra nawierznie itp.? jak z odprowadzaniem wody?)

Co do osiagow to jestem ciekaw czy to bedzie tragedia czy po prostu spadną w granicach normy (tak aby jazda nie stala sie meczaca).

Jeszcze raz dzieki za odp.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 19:31 
Przyjaciel forum

Feinberg napisał(a):
Spalanie ok, to mozna przezyc...
Ale w przypadku zawieszenia co dokladnie najbardziej jest narazone? Pol roku temu zmienialem tuleje, wahacze, drazki kierownicy.... sporo to kosztuje (oczywiscie org. czesci) i jak przed zimą bede zmuszony na podobne naprawy ze wzgledu na kola 18" to sobie odpuszcze.

Jezeli zamontowales czesci dobrej jakosci to nie masz o co sie martwic. Padaja glownie elementy gumowe, ale nie jest to wprost efekt wiekszych felg - obiegowa opinia wynika z czegos innego, pochodzi o ludzi, ktorzy montuja wieksze felgi do samochodow, w ktorych zawieszenie nie bylo wymieniane od nowosci i wtedy wina za nagle "posypanie" sie zawieszenia wini sie wieksze felgi. Oczywiscie nie przecze, ze zywotnosc elementow gumowych bedzie troche nizsza, ale wynika to z wagi calych kol - podobny, negatywny wplyw beda mialy ciezkie 17" jak lekkie 19".

Feinberg napisał(a):
WLASNIE! WAZNE! Piszecie ze trzymanie na zakretach o wiele lepsze i tu moje pytanie odnosnie bezpieczenstwa. Mam dobra okazje zakupu felg 18"+opony (z tego dwie opony maja tylko okolo 4mm bieznika, pozostale dwie sa ok), dlatego czy wymieniac te dwie opony czy jeszcze na ten sezon ok? Bezpieczestwo to rzecz najwazniejsza i jestem ciekaw jak takie opony zachowuja sie na mokrej nawierzchni(szerokie i bieznik tylko 4mm), bo na zakretach to wiadomo ze im szersza tym lepsze trzymanie... (czy autem na szerokiej oponie nie majta w przypadku wjechania w kałużę, mokra nawierznie itp.? jak z odprowadzaniem wody?)

Wymien te opony, szczegolnie jezeli maja trafic na tylna os. Rzeczywiscie z tak plytkim bieznikiem, opony beda bardziej podatne na aquaplanning.

Feinberg napisał(a):
Co do osiagow to jestem ciekaw czy to bedzie tragedia czy po prostu spadną w granicach normy (tak aby jazda nie stala sie meczaca).

Spadek osiagow zalezy od wagi calych kol, nie ich srednicy.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 19:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Feinberg napisał(a):
Bezpieczestwo to rzecz najwazniejsza i jestem ciekaw jak takie opony zachowuja sie na mokrej nawierzchni(szerokie i bieznik tylko 4mm), bo na zakretach to wiadomo ze im szersza tym lepsze trzymanie... (czy autem na szerokiej oponie nie majta w przypadku wjechania w kałużę, mokra nawierznie itp.? jak z odprowadzaniem wody?)

Ja mam z tyłu 17/245/40.Teraz mam nowe Dunlopy,ale na starych Sawa ,niezle sobie pojechałem na zakręcie.Dobrze że nie trafiłem w latarnie,a lało jak cholera :zdegustowany:

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 19:53 
Forumowy terrorysta

Feinberg napisał(a):

4mm dasz na przód i do końca sezonu czyli około 2-3 miesiące do wymiany na zimówki starczą, także nie ma co popadac w paranoję. Poza tym po sezonie letnim, opony letnie będą tańsze i analogicznie po zimie, ceny zimówek spadają.

Co do osiągów, zapytaj jacek.kupracz, on w swojej 318 e46 z tyłu miał nawet 255mm.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 20:21 
Przyjaciel forum

Opony letnie sa tansze teraz, za miesiac, dwa polki w magazynach beda puste.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 20:27 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
ja przy zmianie z 15 na 18 cali zanotowałem wzrost spalania do 2L no i osiągi się pogorszyły rzecz jasna, ale przy jeździe bez pasażerów nie jest źle, ale za to z obładowanym autem nie da się jechać :zdziwko: no i elementom zawieszenia skróciła się żywotność.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 20:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129501
Nie koniecznie musi palić więcej, to zależy od szerokości felgi i opony. Jeśli 7.5J i opona 215 to nie będzie dużej różnicy w spalaniu i osiągi będą jeszcze w miarę bo seryjnie jest chyba 205 na feldze 16. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Btw: mając e46 z 1.8 masz do wyboru małe koło żeby to jako tako jeździło albo duże i żeby wyglądało, jednego z drugim będzie ciężko pogodzić. Chyba że jakieś optymalne wybierzesz...

Bmw e46 320i m52 bylo
Bmw e36 325i m50 jest
Bmw e39 525i m54 jest

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 20:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
powiem tyle . ładnie to wygląda i ladne to wydatki. nic za darmo.ale auto będzie piękne :)

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 21:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
to jak trampki vs szpilki
w trampkach dziewczynie wygodnie, ale ogolnie chujo**, ale w szpilkach kobiecina sie meczy, ale jest zajebiscie

jakie buty wybieraja dziewczyny? :hyhy:

zmieniaj smialo, a jak masz 4mm to dosc, ja swoje opony wymieniam dopiero jak druty wystaja :rotfl:

zlej baletnicy przeszkadza rabek spodnicy :hyhy:

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 21:48 
Forumowy terrorysta

Dokładnie, dobic 4mm, tym bardziej, że nie ma się co obawiać pustych pólek, bo czasy pustych pólek już minęły, a opony 18’’ to nie są artykuły pierwszej potrzeby, które rozchodzą się w krótkim czasie. Poza tym aktualnie podana cena ‘’promocyjna’’ obok przekreślonej poprzedniej ceny, to zagrywka marketingowa, ma przyciągać i zachęcać klienta do zakupu. Przekreślona cena nie oznacza, że wcześniej produkt był sprzedawany po takiej cenie. Natomiast po sezonie, jak innych sezonowych artykułów, ceny będą niższe.

PostNapisane: 4 sierpnia 2011, 22:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
renoraines napisał(a):
Dokładnie, dobic 4mm, tym bardziej, że nie ma się co obawiać pustych pólek, bo czasy pustych pólek już minęły, a opony 18’’ to nie są artykuły pierwszej potrzeby, które rozchodzą się w krótkim czasie. Poza tym aktualnie podana cena ‘’promocyjna’’ obok przekreślonej poprzedniej ceny, to zagrywka marketingowa, ma przyciągać i zachęcać klienta do zakupu. Przekreślona cena nie oznacza, że wcześniej produkt był sprzedawany po takiej cenie. Natomiast po sezonie, jak innych sezonowych artykułów, ceny będą niższe.

ja zaplacilem za przednie opny 255/35/19 400zl za 6mm bridgestone, 2009r, za tylne co prawda chinskie ale ponad 8mm zaplacilem 500zl za 2010r
mowie w parach oczywiscie
cenami opon sie nie martwie :rotfl:

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 00:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: N42B20
tak się składa ze mam 318i na 18' i spalanie na krótkich odcinkach to 14 litrów. Jeśli chodzi o osiągi są troszkę gorsze wiadomo nie kręcą się jak zimowe 16 :D Jak e46 ma wyglądać to minimum 18 poza tym 318i to nie jest uliczny potwor wiec jak go trochę zmulisz to nic się nie stanie a gwarantuje ci ze wzroku nie będziesz mógł oderwać jak założysz ładne kołka

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 09:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Ja mam 18 w 318 i powiem że wygląd na duuży plus, w spalaniu nie zauważyłem znaczącego wzrostu i może wzrosło o 0,5l bo zacząlem wolniej jeździć żeby felg nie pokrzywić więc sie wyrównało a co do osiągów... i tak nie były rewelacyjne ale teraz przynajmniej jakoś to wygląda :hyhy:

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 11:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Nie martw się tak bardzo osiągami bo tego i tak nie zauważysz gołym okiem, a ze wzrostem spalania po prostu trzeba się liczyć. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo to zależy wyłącznie od doboru opon (myślę że to nie stanowi wielkich trudności dla chcącego), BYLE NIE KUPOWAĆ CHIŃSZCZYZNY! Największym problemem jest jeżdżenie po zniszczonych drogach gdzie są koleiny. Na płaskich nowych nawierzchniach takie kółka są miodzio. Mnie gdyby było stać na BBSy 18' i porządne opony do nich to biorę w ciemno ;)

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 12:03 
Częsty bywalec

trupek007 napisał(a):
Nie martw się tak bardzo osiągami bo tego i tak nie zauważysz gołym okiem

Zauważy

Jak masz już jakieś konkretne na oku to pokaż bo niekiedy ładna 17 lepiej na aucie wygląda niż przeciętna 18

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 12:07 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
MATTU_113 napisał(a):
trupek007 napisał(a):
Nie martw się tak bardzo osiągami bo tego i tak nie zauważysz gołym okiem

Zauważy

Jak masz już jakieś konkretne na oku to pokaż bo niekiedy ładna 17 lepiej na aucie wygląda niż przeciętna 18

Aż tak słabo z osiągami w 318i?

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 12:23 
Częsty bywalec

Moje odczucie jest takie że na 18 i 225/40 to auto idzie jak 316... może minimalnie lepiej, ale na prawde minimalnie, może przez to że moje BBS są dość ciężkie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1