witam.
w kufrze mam JBL GT5-12BR na CP HPB-1502.
Reszta w serii - czyli -
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=65&fg=20jak to wiadomo wiele rzeczy wychodzi w praniu (a ja audiofilem nie jestem chyba) więc w miarę czasu zacząłem zauważac wady seryjnego nagłośnienia. Mianowicie mam wrażenie że tył gra lepiej i donosniej niż przód! Ale tylko w przypadku kiedy siedzimy z przodu. Bo siedząc na tylnej kanapie - robi się już tylko głośno

w związku z tym - Tył raczej wyleci na stałe. Dodatkowo zauważyłem, że "wysokiton" w boczku drzwi po stronie kierowcy - zaczyna chyba niedomagać. Po prostu lepiej słyszę stronę pasażera niż swoją. W nogach też jakoś super nie jest i nie będe się nad nimi rozwodził.
wymiana będzie typowo budżetowa ponieważ dodatkowego piecyka nie będzie i przódz będzie ogarniało 4x22w RMS.
w związku z tym mam parę niewiadomych i chętnie zaczerpnąłbym porady
mianowicie:
1. co w serii leży w nogach? średni/niski ton?
chciałbym tam nowe 13cm. Zauważyłem, że sa głośniki (jakby) ze zintegrowanym gwizdkiem. Poprawi to coś to słabe umiejscowienie w nogach?
2. w boczkach miałbym zamiar wywalić wysokie i wstawić nowe tweetery. Czytałem również na różnych forach, że niektórzy wciskają tam 87mm bo maskownica ma podobną średnicę. Ale czy to dobry pomysł to nie wiem.
3. Wysokietony w boczkach (nokia) mają podobno 8ohm a wszelkie tweetery mają po 4 ohmy. Rozumiem, że nogi i boczek to jeden kanał!? Jak one są podłączone? bo wywalić 8ohm i wstawić 4 nie mogę chyba bez jakichs modyfikacji?
dzięki za pomoc bo jestem raczej laikiem w CA więc nie bić.
Pozdro