BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 06:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Sportsitze i klawiszologia
PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 09:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
zakupiłem ostatnio fotele sportsize do swojego samochodu, fotele z racji czekania na pranie stoją na razie na balkonie, ale mam pytanie odnośnie opisu "klawiszy" kontrolnych

te po bokach to logiczne góra/dół przód/tył oparcie przód/tył

z przodu wajcha do wyciągania podnóżka (czy tam podudzia)

i mam problem z wajchą z przodu na kancie - po naciśnięciu nic się nie dzieje - zawsze myślałem, że służy ona do regulacji kąta nachylenia podnóżka (czy tam podudzia) no i właśnie co ma się dziać ew co reguluje ta wajcha? [być może po zamontowaniu foteli w samochodzie problem się rozwiąże i będzie jakoś logicznie widać do czego to służy - jak na razie stoją na balkonie i oba zdradzają taką samą przypadłość - nic się nie dzieje)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Sportsitze i klawiszologia
PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 10:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chodzi ci o tą wajhe, która jest na fotelu kierowcy od przodu po lewej stronie? Jeżeli ta to ona służy do nachylenia całego fotela. Bez montażu możesz nie dać rady tego wypróbować bo trzeba trochę siły użyć

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 10:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323i
Kod silnika: M52/TU
U mnie ta wajcha działa nawet gdy fotele stoją w mieszkaniu. Pochylasz cały fotel dzięki niej. Siądź sobie na tym fotelu i spróbuj jej wtedy użyć powinna działać jak jest sprawna.

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 10:53 
Poszukaj zanim zapytasz

tak ta wajcha przód lewa strona

kurcze właśnie w tym problem, że usiadłem na jednym i na drugim i ta wajcha w obu przypadkach jakby nic nie robiła - naciąga linkę od spodu to fakt, która idzie do takich jakby blokad, ale blokad nie porusza

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 11:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36 touring
Kod silnika: M43
Garaż: było E36 318is M42
było E39 530d M57B30 TA
jest E36 316 M43
mysle ze problem ustapi po przykreceniu fotela w aucie. Moglo byc tak ze poprzedni wlasciciel nie uzywal tego czesto i cos tam sie zapieklo. Skoro mowisz ze linka cos naciaga to pewnie zadziala ;)

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 11:20 
Forumowy terrorysta

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 11:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M5 E39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=156497
Po zakupie auta też nie działało mi to pochylenie w fotelu kierowcy i psiknąłem tam Wurthem w sprayu trochę na siłę parę razy pociągnąłem tą wajchę i poszło i od tamtej pory śmiga może zastana jest tak jak to było u mnie?

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 20:48 
Zacna persona forum

hmmkot napisał(a):
zakupiłem ostatnio fotele sportsize do swojego samochodu, fotele z racji czekania na pranie stoją na razie na balkonie, ale mam pytanie odnośnie opisu "klawiszy" kontrolnych

te po bokach to logiczne góra/dół przód/tył oparcie przód/tył

z przodu wajcha do wyciągania podnóżka (czy tam podudzia)

i mam problem z wajchą z przodu na kancie - po naciśnięciu nic się nie dzieje - zawsze myślałem, że służy ona do regulacji kąta nachylenia podnóżka (czy tam podudzia) no i właśnie co ma się dziać ew co reguluje ta wajcha? [być może po zamontowaniu foteli w samochodzie problem się rozwiąże i będzie jakoś logicznie widać do czego to służy - jak na razie stoją na balkonie i oba zdradzają taką samą przypadłość - nic się nie dzieje)

sportsitze- to po niemiecku - nie zasmiecajcie pieknego polskiego jezyka - gdzie moderator ? jak ktos z duzej literki napisze to od razu raban - DBAJCIE O JEZYK OJCZYSTY - a owe sitze to po prostu sportowe fotele

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 21:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
harnas621 napisał(a):
nie zasmiecajcie pieknego polskiego jezyka

harnas621 napisał(a):
ktos z duzej

harnas621 napisał(a):
JEZYK

Kolega o polskich literkach zapomina :cisza:

:P

Myślę że coś w stylu WD-40 bądź WURTHA jak kolega wyżej pisał powinno pomóc :)

Ja tak wyleczyłem zamek w klapie w e36 (co pół roku trza było czynność powtarzać ale działało) :P

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 22:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
macie na mysli ''kolyske''? jak pisza wyzej koledzy ... zapsikaj tak czyms jak masz stolki na balkonie , masz lepsze dojscie do popsikania :]

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 18:32 
Zacna persona forum

pat00ryk napisał(a):
harnas621 napisał(a):
nie zasmiecajcie pieknego polskiego jezyka

harnas621 napisał(a):
ktos z duzej

harnas621 napisał(a):
JEZYK

Kolega o polskich literkach zapomina :cisza:

:P

Myślę że coś w stylu WD-40 bądź WURTHA jak kolega wyżej pisał powinno pomóc :)

Ja tak wyleczyłem zamek w klapie w e36 (co pół roku trza było czynność powtarzać ale działało) :P

kolega pisze nie na polskiej klawiaturce

PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 18:35 
Zacna persona forum

tak dla przypomnienia - wajcha to po polsku dzwignia , szrot to zlomowisko , szajba to kolo pasowe i cos innego , szluch to waz - przewod, autobana to autostrada itp.itd.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 21:00 
Poszukaj zanim zapytasz

harnas621 odniosę się tylko do zaśmiecania języka - fotel sportowy to niestety nie jest to samo co sportsitze (przynajmniej dla mnie, a nazwy użyłem w celu wskazania typu siedzenia) to po 1, po 2 wajcha jest słowem poprawnym, wprawdzie potocznym ale słownik jp dopuszcza jego używanie, więc nie widzę sensu bicia piany, to forum, a nie dysputy naukowe

co do foteli popsikane były wd40 podstały 2 dni posikałem jeszcze i niestety zero reakcji - tak samo po zamontowaniu, ta dźwignia (potocznie nazywana przez niektórych wajchą) w jednym i w drugim fotelu jest luźna lekko (linki naciąga ale mam wrażenie, że za mało i to może być przyczyną)
jakby ktoś miał fotele pod ręką na balkonie sprawne to bym poprosił o zrobienie zdjęcia w min. pozycji kołyski i w najbardziej odchylonym (dwie fotki) oraz jak to wygląda na lince (mocowanie linka plastik sprężynka) - może wtedy coś wykombinuje i znajdę co u mnie jest błędnie zrobione

z innej beczki fotele składane (z wersji dwu drzwiowej) łatwo można przerobić na wersje sedan - wyciągamy (podważamy) dźwignie (te boczne do składania), śrubokrętem (do siebie wyciągając)m potem plastik czarny boczny od dźwigni ma na dole i na górze zatrzask śrubokręt (wkładamy do środka i odskakuje luźno - jak ciągnąć trzeba to znaczy, że coś połamiemy) ], wyjmujemy zagłówek, odkręcamy dwie śrubki torx na dole, przykręcamy tył od sedana i wszystko :)))

a co do samych foteli normalnie bajka w końcu mam to o co mi chodziło - coś co mi trzyma plecy w normalnej pozycji - brakuje jeszcze delikatnej kołyski bo nogi z racji wzrostu nie mają takiego oparcia ale mam nadzieję, że uda się to zrobić

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 23:23 
Zacna persona forum

hmmkot piszesz , ze fotel sportowy to nie to samo co sportsitze - z niemiecka to wlasnie sportowe siedzenia - nie czynie forum naukowego ale fajnie , ze zareagowales a pisalem dlatego , ze ani niemcy ani angole nie uzywaja naszych nazw i tylko my z upodobaniem wciskamy ich nazewnictwo w nasz polski jezyk i nie tylko ty, ja , my - czynia to nawet telewizyjni dziennikarze i inni publicysci - w szczegolnosci a wlasnie oni powinni dbac o poprawnosc jezyka - tyle o tym -pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1