BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39]Brak mocy, lekkie terkotanie silnika
PostNapisane: 1 lipca 2013, 10:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
A czego przyczyną może być zasysanie powietrza przez bagnet ??
Po wyjęciu bagnetu ciągnie tam jak odkurzacz a silnik przygasa, obroty spadają prawie do zera.
Pomijając DISa może coś jeszcze ?? Katalizator ?? Którędy wydostawałyby się spaliny gdyby kat był zatkany ?? Bo nie wiedzę lewych ujść. Coś nie tak...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 lipca 2013, 17:18 
Pierwsze kroki

Witam, Panowie co może być przyczyną ciągle pracującej pompy paliwa po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek, z tego co wiem powinna działać tyko przez chwile a nie cały czas.Mam problem z odpaleniem, jak już odpali to obroty są troszkę nierówne jakby dostawała za dużo paliwa ? (komputer nic nie pokazuje!!!)

PostNapisane: 1 lipca 2013, 18:44 
Pierwsze kroki

Może spróbuj założyć osobny temat żeby był łatwiejszy w odnalezieniu Twój problem a nie zlewał się z moim.

Co do mojego problemu, to chyba go rozwiązałem.
Na jutro byłem umówiony z mechanikiem, więc dziś podjechałem do gościa od wydechu i.....
Potwierdził moje przypuszczenia, że z rury słabo leci więc naciął szlifierką rurę przed katalizatorem i zgadnijcie co :]
Przygazowałem a z kanału aż kurz wzbił się do góry i to z małego nacięcia na rurze. Naciął ją mocniej i przejechałem kilkadziesiąt metrów. Hałas był nieziemski ale mi chodziło o sprawdzenie jazdy. Porównania nie ma, jechałem nawet 70km/h przez moment i czuć było że jest elastyczny. Tak znalazłem przyczynę braku mocy.
Auto odpalało wcześniej i jeździło ale jak dodawało się gazu to mdlało, bo przelot przez zapchany kat był niewielki.

Podpowiedź dla tych, co mają zagazowane auto. Gaz mocno zanieczyszcza katalizatory, szczególnie ceramiczne. Do niego dorzuca swoje zapchana odma i jazda na małych dystansach. Dlatego warto zastosować metalowe katalizatory. Taki polecił mi mechanior wydechowy i taki właśnie na jutro zamówiłem. Zakładacie gaz w aucie, to liczcie się z rychłą wymianą katalizatora ceramicznego.

Nauczyłem się za to wymieniać odmę i czujnik położenia wału korbowego. :ok: Gdyby coś oprócz tego dodatkowo wynikło, dam oczywiście znać. :)

PostNapisane: 2 lipca 2013, 00:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
Fajnie że wiadomo co boli.

A te 2 male katalizatory miales wywalone?

PostNapisane: 2 lipca 2013, 19:01 
Pierwsze kroki

Może to dziwne ale miałem u siebie jeden katalizator.
Wymieniłem go niestety na zamiennik. Niestety, bo słychać że zamiennik jest nieco głośniejszy od oryginału ale niedużo.
A co do starego kata, to znalazłem firmę skupującą katalizatory zużyte.
Nie powiem Wam za ile ale najbardziej wartościowe są właśnie katalizatory od Mercedesów i BMW. :hyhy:

PostNapisane: 2 lipca 2013, 21:12 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
hmm, ale chyba puchy masz tyle ze puste.
Bo wlasnie ja też mam jeden, tzn poprzedni wlasciciel juz wywalil te 2 male z przodu i ciekawi mnie stan tego srodkowego ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1