BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 09:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M54B25 spalanie 1l oleju na 300km
PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46 325Ci
Kod silnika: M54
Witam, wiem że pełno takich tematów jest ale nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi i nie widziałem żeby komuś samochód brał aż tyle oleju.

Mianowicie e46 M54b25 285tyś przebiegu i bierze mi 1l oleju na 300-500km w zależności jak ostro jeżdżę. Poł roku temi miałem spory serwis wymiana oleju wszystkich filtrów, odmy, uszczelniacze zaworów, czujnik położenia wałka rozrządu, regeneracja vanosa ( też jakieś tam uszczelki itd.), i wiele innych takich jak wahacze itd i nic to nie dało. Olej jaki jest w tym momencie to mobil.

Raz na jakiś czas jak odpale samochód to walnie wielką chmurą białego dymu, ale to raz na miesiąc. Ostatnio jak znajomy za mną jechał i przy 60km/h zredukowałem na 2 i do odciny, tak samo 3 do odciny to podobno też zostawiłem za sobą chmurę dymu i kolega mówił że został po mnie ostry smród.

Wiem, że te silniki lubią brać olej ale to chyba przesada, bo od wymiany oleju przejechałem już 10tyś km i dolałem jakies 10-12l oleju. Czyli jakby nie było olej już sam się wymienił dwa razy.

Obiło mi się o uszy że winne mogą być pierścienie na tłokach ale wymiana to koszt chyba ok 1,5tyś zł a nie mam nawet tyle żeby w ciemno to robić.

Ogólnie nie przeszkadza mi dolewanie tego oleju ale martwię się że może to doprowadzić to jakiś poważniejszych usterek i awarii. Macie jakieś pomysły ? Miał ktoś podobnie ? Da się to jakoś naprawić czy nie brać tego do głowy i dolewać olej ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 1l oleju na 300km
PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 11:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
TE SILNIKI NIE LUBIĄ BRAĆ OLEJU, ZNAJOMY MA I ANI GRAMA NIE UBYWA W M54, W MOIM M52TU TO SAMO, JEŻELI UBYWA TO COŚ NIE TAK JEST, USZCZELNIACZE ZAWORÓW DO SPRAWDZENIA.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 11:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: 335i
Garaż: ex: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 51&start=0
Rogi, jak dolewasz litr na 300-500 czyli w zależności od jazdy 2-3 litry na 1tys km, no to liczmy ze 3 litry na tysiąc km, czyli licząc że wymianę oleju robi się co 15 tys km to Ty w tym przeciągu wlejesz jakieś 45 litrów , licząc że litr przeciętnie kosztuje 30-50zł (zależy jaki olej i marka) to na olej pójdzie Ci przez ten czas 1300-2000zł , więc chyba lepiej ogarnąć porządnie silnik , chociaż przy spalaniu takich ilości oleju musi być w silniku taka ilość nagaru że :szok: :przestraszony:

ROBBMW, przecież jest wiele tematów że M54 lubią łykać olej w dużych ilościach ale nie w aż takich jak litr na ok 300-500 km :szok: , więc może Twój kolega ma szczęście, M52TU nie ma co porównywać.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 12:06 
ROBBMW napisał(a):
TE SILNIKI NIE LUBIĄ BRAĆ OLEJU, ZNAJOMY MA I ANI GRAMA NIE UBYWA W M54, W MOIM M52TU TO SAMO, JEŻELI UBYWA TO COŚ NIE TAK JEST, USZCZELNIACZE ZAWORÓW DO SPRAWDZENIA.

Po pierwsze - doucz się, a po drugie nie pisz z Caps lockiem.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 13:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
ROBBMW napisał(a):

:rotfl: Porównanie m54 do M52TU w tej kwestii szczególnie profesjonalne.

Rogi Jaki masz olej ? Możesz spróbować go zmienić, nie mniej jednak bez naprawy się nie obejdzie. U mnie w m54b30 na Millersie Trident 5W40 zużycie oleju na 1000km wynosi niecałe 0,1l .

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 13:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
kolego jak Ci bierze tyle oleju to odstaw auto i nim nie jeździj póki nie odłożysz troszkę grosza na remoncik. Obstawiam na jeden z pierścieni, uszczelniacze zazwyczaj puszczają po postoju, no i troszkę trakcie, ale na pewno nie takie ilości.
Miałem kiedyś taki przypadek w Roverze, kopcił przeokropnie, i brał 1l na ~200 km, okazało się puszczał pierścień olejowy na tłoku.
Skoro Cię stać na e46 coupe to powinno cię stać na taki remoncik, nie są to jakieś kolosalne pieniądze.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 13:29 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Do naprawy do Leo innej opcji nie widzę :P

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 13:33 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Zobacz do mnie do tematu jak mogą,wyglądac pierścienie w twoim silniku, jak mogę być skoksowane. Robiłem 4 silniki w których silnik jaral olej jeden miał wytarte tuleje, drugi pękniety pierścień, trzeci rysy na cylindrze a czwarty zatłuczone pierścienie nagram do tego stopnia ze pierścień stał w tloku

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 14:08 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M54B25
A ja podam Ci rozwiązanie, które może być o wiele tańsze w rozwiązaniu a nawet jeśli nie zadziała to przy remoncie i tak byś to zrobił.

Mianowicie odma. Ja już szukałem silnika - ciężko odpalał, zostawiał za sobą ewidentnie dym przepalonego oleju do tego oleju było tyle, że potrafiły wypadać zapłony. Ogólny dramat, syf, kiła i mogiła. Jednak zmierzyłem kompresję i była idealna na każdym garze, więc zaświeciła mi się lampka (zrób to koniecznie, bo kosztuje grosze a wiele wyjaśni). Mój też ma spory przebieg i do tego "ciężką nogę" poprzednika.

Odma w ASO kosztuje ok 160zł, wymienić można w warsztacie a przy okazji wyczyścić przepustnicę, krokowca. U mnie jak ręką odjął - po przejechaniu ok 5 tysięcy dolałem może 100-200 ml a czasami auto dostaje wycisk.

Zdecydowanie polecam - ja też szukałem, zwiedzałem mechaników, czytałem, słuchałem.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 14:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
phanteon Odma może powodować dymienie ale po odpaleniu auta, sam to przechodziłem. Odma również nie powoduje takiego ubytku oleju! niektórzy potrafią zamiast odmy skierować mgiełke olejową pod auto, a pomimo to nie ubywa im aż tyle oleju. Odma odpada

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 14:15 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M54B25
pdasiek napisał(a):
phanteon Odma może powodować dymienie ale po odpaleniu auta, sam to przechodziłem. Odma również nie powoduje takiego ubytku oleju! niektórzy potrafią zamiast odmy skierować mgiełke olejową pod auto, a pomimo to nie ubywa im aż tyle oleju. Odma odpada

Niestety nie. Moja dymiła po odpaleniu ale również potrafiła po przejechaniu 40 km (idealnie chodziła) zadymić całą okolice, wypadały zapłony, szarpało, drgało...agonia mechaniczna. Generalnie, walcząc z dymieniem przez jakieś 2 miesiące, nie potrafiłem wyłapać "kiedy i co zrobiłem", że zaczęło dymić - stąd taki problem w diagnozie.

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 14:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
przy wymianie odmy sprawdzić rure bagnetu, bo to przez jej zapchanie nagarem zatyka się odma

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 14:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
uszczelniacze VR to będą :04:

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 19:47 
Forumowicz

Nagar mam na korku od wlewu oleju i nawet na tym bagnecie do sprawdzania stanu oleju ...

Samochód bardzo mi nie kopci, ogólnie prawie w ogóle tylko raz na miesiąc przy odpalaniu zakopci. Żadnych wycieków też nie mam, więc na 100% olej nie ucieka. Może się albo przepalać albo gdzieś osadzać na silniku

pawelos666 napisał(a):
uszczelniacze VR to będą :04:

A co to VR ? Tak jak pisalem w pierwszym poscie odma i uszczelniacze zaworow zostaly wymienione, i na vanosie tez.

Olej to mobil 10w40 bodajze. Juz tyle butelek kupilem a dalej nie moge zapamietac

Tytuł: Re: [E46] M54B25 spalanie 1l oleju na 300km
PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 20:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
jakiej firmy zalozyles uszczelniacze?

PostNapisane: 24 sierpnia 2014, 20:24 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Panowie czy wy do h... umiecie czytać?

Bana bym dał każdemu za głupie wypowiedzi od razu, chłop pisze w pierwszym poście jak krowie na rowie ze uszczelniacze zaworowe i odmę ma zmienioną a wy mu każecie to wymieniać....

Przez odmę na pewno będzie palił litr oleju na 300 km :super:

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 25 sierpnia 2014, 07:08 
Forumowicz

Leo napisał(a):
Panowie czy wy do h... umiecie czytać?

Bana bym dał każdemu za głupie wypowiedzi od razu, chłop pisze w pierwszym poście jak krowie na rowie ze uszczelniacze zaworowe i odmę ma zmienioną a wy mu każecie to wymieniać....

Przez odmę na pewno będzie palił litr oleju na 300 km :super:

Dziekuję :padam: :padam:

możliwe że odma już jest do wymiany po raz kolejny i że odrobinę przez nią jest zle ale tak jak Leo pisze mało prawdopodobne żeby przez odme palil litra na 300km

PostNapisane: 25 sierpnia 2014, 16:57 
Forumowicz

Myślę że od razu można wykluczyć:

-uszczelki na zaworach
-vanos
-odma
-wszystkie filtry

Bo to wszystko zostało zrobione.

Co jeszcze może być przyczyną ? Jakie koszta są związane z tymi możliwymi przyczynami ?
Czy ktoś w ogóle na tym forum miał taką samą sytuacje, czy moje e46 jest wyjątkowe ?

PostNapisane: 25 sierpnia 2014, 17:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
od kiedy użytkujesz to auto?
Od początku ma taki apetyt na olej?

PostNapisane: 25 sierpnia 2014, 17:44 
Forumowicz

Po uszczelniaczach czas na pierścienie Niestety

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1