Hej!
Od jakiegoś czasu sam walczę z problemem, bo dla wielu wcale by on nie istniał przez to że manifestuje się bardzo sporadycznie no ale jednak są to błędy.
Zacznę od tego, że w aucie siedzi Prins VSI, wystrojony zgodnie z wszelkimi instrukcjami oraz podpowiedziami z lpg-forum. Teoretycznie wszystko z nim ok, ale ma już jakieś 100tys przejechane.
Od pół roku w aucie mam błędy dotyczące sondy ZA katalizatorem czyli:
61 Ansteuerung Lambdasondenheizung nach KAT Bank 2
216 Signal Lambdasonde Nach-Kat Bank 2 kein Signal
159 Signal Lambdasonde Nach-Kat Bank 2 Maximalwert ueberschritten
Kasuję i wracają jak bumerang, więc to raczej padnięta sonda. Pół internetu mówi, że ona nic nie robi ale drugie (większe

) pół mówi że to nie jest tylko zatyczką do otworu w wydechu i powinna być sprawna. Skłaniam się powoli ku tej drugiej opcji. A żeby zaspokoić tych co chcą napisać, że nie trzeba odpowiadam: przynajmniej błędy nie będą mi waliły po oczach przy każdej diagnostyce.
Ale dojdę teraz do moich właściwych problemów. Dwa razy odkąd mam auto pojawiło się denerwujące wypadanie zapłonów. Raz w lecie, raz teraz zimą. Po prostu, bez przyczyny. Było, skasowałem błąd i znikło. Zawsze był to błąd cewki na 6-cylindrze i wypadanie na tym samym cylindrze. W lecie wymieniłem świecę i profilaktycznie przełożyłem też cewkę z tego cylindra. A potem nawet zamieniłem ją na inną, podobno sprawną. Zimą przy wypadaniu błędy były te same i na tym samym cylindrze. Więc ani to cewka, ani świece
Kolejna wskazówka, która może coś podpowie to wyraźne dodatnie korekcje na cylindrze 5.
Wygląda to mniej więcej tak:

Wczoraj wywaliło mi jeszcze CHECK na deskę i błąd to 228 (nieprawidłowy skład mieszanki, bank 2). Po skasowaniu zgasło. Dziś też przełączyło mi na PB przy ostrym przyspieszaniu ale nie mogę podpiąć interfesju do prinsa bo USB over IP mi padło. Więc temat gazu wyjaśnię sam, bo czuję że coś mi się w ustawieniach rozjechało. Muszę to potwierdzić i wtedy napiszę jak to wygląda pod kątem LPG.
Co to może być, że zawsze ten 5-6 cylinder. Nieszczelność? Disa? Oczywiście sonda, którą mam wymienić to ta trudniejsza do odkręcenia

No ale zobaczę, może się uda. Jakieś inne sugestie? Podpowiedzi jakie parametry z INPY sczytać i podać?