Witam
Wczoraj zostałem zatrzymany przez policje która zmierzyła moją prędkość na 107/50. Oczywiście wg nowych przepisów zostało mi zatrzymane prawo jazdy. I tu mam dylemat czy słusznie czy nie? Była godzina 0:05 czyli w terenie zabudowanych obowiązuje wtedy ograniczenie do 60km/h. Wtedy przekroczyłbym o 47km/h. Gdy powiedziałem o tym policjantowi stwierdził, ze tu jest ogranicznenie do 50 a nie teren zabudowany. Czytajac teraz artykuły na ktorych podstawie wypisał mi mandat i pokwitowanie wynika, ze jednak tą prędkośc przekroczyłem w terenie zabudowanym. Mandat przyjałem, nie znam na pamiec artykułów.
Pytanie brzmi czy słusznie mi zabrano PJ? i czy moge napisać jakies odwołanie?
Poniżej wklejam artykuły i zdjecia:
1a) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w przypadku ujawnienia czynu polegającego na:
a) kierowaniu pojazdem z prędkością przekraczającą dopuszczalną o więcej niż 50 km/h na obszarze zabudowanym lub
Art. 92a.
Kto, prowadząc pojazd, nie stosuje się do ograniczenia prędkości określonego ustawą lub znakiem drogowym, podlega karze grzywny.

ps. Napisałem w tym dziale bo chyba tu zagląda wiecej osób. Jakby komus to przeszkadzało to niech przeniesie do porady prawne.
Pozdrawiam