BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 08:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Trochę o olejach - parametry techniczne
PostNapisane: 19 października 2016, 22:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M54
Witam, chciałbym poruszyć temat oliw, trochę temat rzeka, ale mam nadzieję, że dowiem się czegoś konkretnego. W dyskusji chciałbym wyjść poza kwestię firm i skupić się na suchych faktach i specyfikacji. Jeżdżę E46 z M54B22 i obecnie mam zalany Valvo Max life 5w40. Jak sporo ludzi, walczę z poborem oleju i przy następnej wymianie oleju chciałbym zalać płukankę LM Pro Line, potrzymać ją z godzinę (na instrukcji jest chyba do 20min?) i zalać po tym olej, który przyzwoicie czyści. W temacie olejów jestem laikiem i dopiero jestem na etapie zaznajamiania się z tymi terminami, które powinno się brać pod uwagę, czyli lepkość kinetyczna w 40/100 stopniach, indeks lepkości, TBN, HTHS, Noack itp.

Małe zestawienie paru olejów , które udało mi się wyszperać na podst. oficjalnej dokumentacji i for:

------------------------------------------Specol Spec Gold 5W40 (PAO)--Total Quartz 9000 Energy--Valvo Maxlife 5w40-----------Fuchs Titan Race Pro S 5W40------ Castrol Edge 5w40

lepkość kinetyczna w 100°C --------------------------14,5cSt------------------------14,7-------------13,6-------------------------------14,9-----------------------------13,9
lepkość kinetyczna w 40°C----------------------------80,1cS--------------------------89,7-------------83--------------------------------92,4-------------------------------?
indeks lepkości-----------------------------------------170----------------------------172--------------167-------------------------------184------------------------------174
temperatura płynięcia--------------------------------- -44°C-------------------------- 45---------------42--------------------------------51------------------------------48
Liczba zasadowa TBN-----------------------------------10,4---------------------------10--------------10,7------------------------------10,5------------------------------?
Noack--------------------------------------------------8,0%---------------------------8%---------? ponoć lipnie wysoki------------------6,6-------------------------------?
HTHS---------------------------------------------------3,6-----------------------------?----------------?---------------------------------4,2------------------------------------?

Jak widać, Castrol słabiutko, bardzo rzadki po rozgrzaniu. Nie podaje większości danych, ciekawe czemu. Valvo też kiepsko, najrzadszy w 100 stopniach i ponoć wysoki Noack, odparowuje, szybko traci właściwości. Fuchs deklasuje we wszystkim, kosztuje ~240zł za 5l, ale wiadomo za co się płaci. Miażdżący stosunek jakości do ceny odwala polski Specol na bazie PAO oraz Total Quartz 9000. Za Specola zapłacimy poniżej 60zł za 4l, Total można w tym momencie wyrwać za 70zł/5l.

Jako następny olej myślałem zalać Fuchsa 0w40. Ale po wgłębieniu się w temat, grubo zaczynam się zastanawiać nad Specolem wspartym przez AR91000. Jeżdżę głównie po mieście na krótkich dystansach, tzn potrafię przez 2-3 tygodnie zrobić te 150-250 km w jeździe miejskiej, a potem w trasie 270 w 2 dni. Także dystansowo przewaga trasy, czasowo to głównie miasto.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Trochę o olejach - parametry techniczne
PostNapisane: 23 października 2016, 12:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525iA Lifestyle RIP.
Kod silnika: M54B25
Każde M54 coś tam tego oleju bierze i tego nie zmienisz, nawet kosmicznym olejem... Ja bym zalał coś markowego ze średniej półki ( ani najtańsze ani najdroższe ) i przestałbym się tym zamartwiać. Z resztą jak Ci wybitnie dużo oleju ucieka to możesz odmą się zainteresować. U mnie M54B25 jeździ na Valvoline Synpower 5W40 i przez 5kkm wzięło może ze 150-200ml...

PostNapisane: 23 października 2016, 13:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
a może warto się skupić nie tyle na suchych parametrach tylko czy informacje podawane przez producentów są faktycznie wiarygodne? popatrzcie na stronę firmy VLS, która weryfikuje zawartość tego co w bańkach z tym co w specyfikacji

Obrazek

PostNapisane: 23 października 2016, 20:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M54
Lukassz napisał(a):
Z resztą jak Ci wybitnie dużo oleju ucieka to możesz odmą się zainteresować.
Odma wymieniona, siedziała oryginalna od nowości. Wymieniona na zamiennik Febi. Raczej działa jak powinna, na zimnym po odkręceniu korka silnikiem telepie i obroty szaleją. Jak złapie trochę temp jest lepiej, ale silnik nadal ciut kuleje.

rorafalki napisał(a):
popatrzcie na stronę firmy VLS, która weryfikuje zawartość tego co w bańkach z tym co w specyfikacji
Podlinkujesz? Wpisanie VLS w google w różnych konfiguracjach nic nie daje.

PostNapisane: 23 października 2016, 20:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
http://www.ukla-vls.org.uk/

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1