BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 17:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] gaśnie
PostNapisane: 3 października 2016, 13:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
witam
raz na jakis czas mi sie przydarzy, ze jak jade i wciskam sprzeglo to auto gasnie.jak trzymam na obrotach to nie gasnie, na spostoju jak odpalilem to chodzilo, a jak dodalem gazu i puscilem to zgasl.jaka moze byc przyczyna panowie ? czy moze to bys zwiazane ze swiecami i przewodami, bo musze juz wymienic w sumie, czy to cos innego ?
przy tych przypadkach bardzo duzo bialego dymu wydobywalo sie z tlumika, gdzie normalnie nie ma tego zjawiska.

auto e39 523i + lpg

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] gaśnie
PostNapisane: 3 października 2016, 14:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52B20
Obstawiam podtlenek LPG rozregulowany. Na benzynie jest ok?

PostNapisane: 3 października 2016, 14:11 
Pierwsze kroki

suchyps napisał(a):
Obstawiam podtlenek LPG rozregulowany. Na benzynie jest ok?

z gazem jest wszystko ok bo byl podlaczany komputer, na benzynie to samo

PostNapisane: 20 października 2016, 14:55 
Pierwsze kroki

odswiezam,
bylem u mechanika i mowil ze jest woda w oleju, ze musi byc gdzies pekniety blok i trzeba nowy silnik
co o tym sadzicie ?

PostNapisane: 20 października 2016, 15:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Wyczysc silniczek krokowy odpowiedzialny za wolne obroty, zobacz czy pomoze, a napewno nie zaszkodzi. A dopiero pozniej bedziesz sie martwil czy pekniety blok itd.

PostNapisane: 20 października 2016, 15:16 
Pierwsze kroki

picia9669 napisał(a):
Wyczysc silniczek krokowy odpowiedzialny za wolne obroty, zobacz czy pomoze, a napewno nie zaszkodzi. A dopiero pozniej bedziesz sie martwil czy pekniety blok itd.

wiesz ja sie tam nie znam, tak mi tylko mechanik powiedzial :/
a to tez ma cos wspolnego z woda w oleju ?

PostNapisane: 20 października 2016, 15:31 
Pierwsze kroki

a czy przy jezdzie na krotkie trasy moze byc tak ze pojawi sie woda w oleju ? i z tego robi sie bialy dym ?
znalazlem taki artykul, oto wycinek :
Dobrze, ale skąd woda w oleju, jeśli to nie uszczelka? Bardzo często bierze się ona z niedogrzania silnika, pojawia się ona w sytuacji, gdy autem pokonujemy (podczas wilgotnej lub chłodnej pogody) wyłącznie bardzo krótkie odcinki. Jeśli autem zwykle nie przejeżdżamy więcej niż 10 km, silnik rozgrzewa się na tyle, że podczas stygnięcia skrapla się w jego wnętrzu woda, ale nie rozgrzewa się on na tyle, by podczas pracy mogła ona odparować. Wówczas mamy beżową maź na bagnecie, korku wlewu oleju i – niestety – także wewnątrz silnika. Niestety, gdyż woda w oleju znacząco pogarsza jego właściwości smarne !
Co robić? Przede wszystkim zlać zawodniony olej i wymienić go na nowy. Jeśli zawodnienie oleju było duże, warto nawet na krótki dystans napełnić silnik jakimś tanim olejem, który przejmie pozostałe zanieczyszczenia i wodę, a następnie go zlać i napełnić silnik olejem docelowym.

PostNapisane: 20 października 2016, 19:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Krokowiec nie ma nic wspolnego z woda w oleju, ten artykul co znalazles z woda w oleju to prawda, moze sie zbierac jak robisz krotkie dystanse a silnik nie lapie temperatury.
A jak ten mechanik stwierdzil ze jest woda w oleju? Zlewal go czy cos? U mnie przez jesien i zime non stop duzo pary leci z wydechu i wszystko jest ok.

Krokowiec/regulator biegu jalowego glownie odpowiada za wolne obroty, moze byc mocno brudny i dodatkowo jak zimno ten osad robi sie gestszy i ciezko mu sie otworzyc

PostNapisane: 20 października 2016, 19:39 
Pierwsze kroki

picia9669 napisał(a):
A jak ten mechanik stwierdzil ze jest woda w oleju? Zlewal go czy cos? U mnie przez jesien i zime non stop duzo pary leci z wydechu i wszystko jest ok.

Zlewał.
Dużo pojęcie wzgledne :P wg mnie to nie jest normalne. Dziś jak odpaliłem i jechałem do mechanika to normalnie chodził i nie było dymu.
Więc co może być przyczyną tego dymienia i gaśnięcia, o których to wspominałem w pierwszym poście?
To co jutro zadzwonić do niego i powiedzieć,żeby zalal jakiś tani olej pojezdzic troche a pozniej znow spuscic i zalac lepszy?

PostNapisane: 20 października 2016, 21:55 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Dymienia woda w tłumiku, gaśnięcia podczas jazdy - przepływomierz lub rozjechane korekty paliwa, gaśnięcia podczas jazdy i na psotoju - czujnik położenia przepustnicy lub rozjechane korekty. Sprawdź czy jak "zadymi" (na benzynie) to nie jest niebieski dym i czy nie pachnie niespaloną benzyną (zalewanie). Uszkodzony zawór wolnych obrotów miałby problem z ich stabilizacją również na postoju, obroty są stabilne jak nie wachlujesz pedałem gazu? Jeśli tak a dodatkowo utrzymuje je w ryzach (zadana wartość to chyba 820 lub 850 po rozgrzaniu) to nie zawór. Woda w oleju, jak i w tłumiku, bierze się ze skraplania podczas stygnięcia, więc przy obecnej porze roku nie poznasz po parze uszkodzenia bloku, głowicy lub uszczelki.

PostNapisane: 21 października 2016, 04:51 
Pierwsze kroki

helmud7543 napisał(a):
Dymienia woda w tłumiku, gaśnięcia podczas jazdy - przepływomierz lub rozjechane korekty paliwa, gaśnięcia podczas jazdy i na psotoju - czujnik położenia przepustnicy lub rozjechane korekty. Sprawdź czy jak "zadymi" (na benzynie) to nie jest niebieski dym i czy nie pachnie niespaloną benzyną (zalewanie). Uszkodzony zawór wolnych obrotów miałby problem z ich stabilizacją również na postoju, obroty są stabilne jak nie wachlujesz pedałem gazu? Jeśli tak a dodatkowo utrzymuje je w ryzach (zadana wartość to chyba 820 lub 850 po rozgrzaniu) to nie zawór. Woda w oleju, jak i w tłumiku, bierze się ze skraplania podczas stygnięcia, więc przy obecnej porze roku nie poznasz po parze uszkodzenia bloku, głowicy lub uszczelki.

to nie jest tak ze gasnie jak jade na biegu, tylko jak np zblizam sie do skrzyzowania wciskam sprzeglo zeby zredukowac bieg itp to w tym momencie gasl.na postoju gasl jak dodalem gazu tak do ok 4tys obrotow i puscilem to spadal z obrotow i gasl.nie jest to niebieski dym tylko ewidentnie bialy.obroty co jakis czas lekko skacza, nie ze caly czas.
tak wiec niech na razie zaleje jakis gorszy olej i tyle tak ?

PostNapisane: 21 października 2016, 05:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: m54b30
Pojeździj tylko na benzynie kilka dni, bo wygląda to ewidentnie na problemy z lpg

PostNapisane: 21 października 2016, 05:56 
Pierwsze kroki

SzatanCbr napisał(a):
Pojeździj tylko na benzynie kilka dni, bo wygląda to ewidentnie na problemy z lpg

Ale to wlasnie na benzynie tak bylo.Jakis czas temu bylem u gazownika podlaczal pod kompa i wszystko ok bylo

PostNapisane: 25 października 2016, 08:02 
Pierwsze kroki

Ostatnio kumpel za mną jechał to mówił że benzyna czuć jak dym leci z tłumika no i znaczna widoczność ubycia benzyny podczas jazdy na gazie.co więc może być?

PostNapisane: 27 października 2016, 05:12 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Rozregulowane LPG (korekty benzyny też rozjedzie), uszkodzony dolot.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1