BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 10:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] jak wylaczyc poduszke pasazera?
PostNapisane: 14 czerwca 2009, 20:21 
Forumowicz

w zwiazku z tym iz chce przewozic na przednim fotelu dziecko w foteliku mam pytanie dot. wylaczenia poduszki przedniej...jak to wykonac?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 09:57 
Pierwsze kroki

Witam. Wydaje mi się, że można tego dokonać tylko poprzez podłączenie kompa i wyłączenie tej poduchy w ten sposób. Jeżeli ktoś ma większe doświadczenie w tym temacie to proszę o wypowiedź. Mam także małego szkraba i pewnie wolałby podróżować koło taty na przednim fotelu, tylko poducha nam w tym przeszkadza.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 10:56 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Nie pamiętam w tej chwili dokładnie, ale w przypadku systemu SRS w BMW, fotel pasażera posiada specjalną matę, tak zwany "czujnik zajęcia fotela pasażera", który załącza boczną poduszką gdy waga osoby zajmującej fotel przekroczy 17 kg. Tak więc przewożąc dzieci niema potrzeby kombinować z wyłączaniem poduszki, ponieważ system SRS robi to automatycznie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 11:43 
Forumowicz

dzieki za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 11:48 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TOURING 2.0D
tylko to nie zadziała jak ktoś wstawiał emulatory maty,tak do końca nie jestem przekonany co do tych 17 kg.Lepiej dobrze się upewnij czy nikt nic nie robil przy fotelach.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 11:58 
Specjalista

Właśnie dlatego pisałem, że nie pamiętam dokładnie jednak wiem na pewno że najniższą wartością jaką sie spotkałem było 12 kg.
Koledzy mają rację co do działania systemu po zastosowaniu emulatora. Jednak łatwo można to sprawdzić podłączając SRS pod komputer i powoli obciążając fotel. Po przekroczeniu pewnego obciążenia stan zajęcia fotela zmieni się z OFF na ON.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 12:11 
Forumowicz

Ej , ludzie nie piszcie głupot!!!!!! Człowiek później posadzi bobasa w foteliku wystrzeli poducha i co mu powiecie??
Jeśli nie masz wyłącznika tak jak jest w innych autach to nie wolno kłaść dziecka w foteliku, dziwi mnie kolego że nie masz nalepki która pokazuje przekreślony fotelik dla dzieci i całkowity zakac kładzenia fotelika ja w swojej e46 mam takową nalepkę po stronie pasangera,
Nie piszcie o 17 kilogramach bo wystarczy że w czsia wypadku auto wpadnie w dziure system zarejestruje dociśnięcie maty i poduchy wystrzelą.
Obawiam się kolego że nie możesz wozić malucha z przodu, mój ma 4miesiące i w życiu bym nie zaryzykował.
Mam nadzieje że Ty też nie zaryzykujesz!!!!!!!!!

Obrazek

Ostatnio edytowano 15 czerwca 2009, 12:29 przez barti, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 14:21 
Specjalista

barti, o czym ty gadasz wiesz ile waży dziecko??
17 kg, waży przeciętne dziecko w wieku 4 lata.
Cytuj:
Jakie tam Nie piszcie o 17 kilogramach bo wystarczy że w czsia wypadku auto wpadnie w dziure system zarejestruje dociśnięcie maty i poduchy wystrzelą

Mądrzejsi od Ciebie czy odemnie konstruowali ten system i wyliczyli jakie obciążenie jest konieczne żeby uzbroić układ poduszki.

Nie masz doświadczenia w temacie to się nie wypowiadaj.
Rozumiem że tu chodzi o dziecko, sam wożę więc nie jest mi to bez różnicy.
Nie ma takiej nalepki jak pisałeś, bo niema też przeciwwskazań żeby wozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu. Układ elektroniczny wyłącza poduszkę i nie załączy aż do momentu zatrzymania samochodu i otwarcia drzwi.
Czyli sądzisz, że teoretycznie, podczas wypadku auto, się zatrzyma, otworzą się drzwi, zamkną, a następnie zmieni obciążenie fotela. To tak realne jak założyć hełm na lewą stronę.
Naklejka o której mówisz, występuje przy autach wyposażonych w zwykłe Air Bag-i
Dodatkowy kluczyk z możliwością wyłączenia, jest stosowany gdy niema pomiaru wagi pasażera.

P.S. Oczywiście należy skonsultować się z ASO celem ustalenia działania poduszek w twoim aucie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 15:00 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
Ja mam takowa naklejke na slupku srodkowym u siebie. Ale kluczyka dodatkowego bad tez miejsca gdzie normalnym moglbym rozlaczyc poduche nie mam :zdegustowany:

Szemrana sprawa. Poprostu woz dziecko z tylu i nie bedzie klopotu. Ja bym tak zrobil anizeli mialbym sie glowic - wywali poducha czy nie wywali. W dupie z elektronika

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 18:34 
Specjalista

Panowie, ale tu nie chodzi tak naprawdę z tyłu czy z przodu.
Przeczytajcie dokładnie instrukcję samochodu. Jeżeli auto ma poduszki boczne z tyłu, to też nie zalec się wozić dzieci. Książka łagodną ściemą wyjaśnia.
Cytuj:
Jeżeli z tyłu są boczne poduszki powietrzne zwrócić uwagę aby dzieci nie wychylały się z fotelika w kierunku bocznych okładzin, gdyż na skutek zadziałania poduszki może dojść do poważnego zranienia.

Czyli reasumując.
System poduszek powietrznych zamiast chronić dzieci, stwarza dla nich poważne zagrożenie i to bez różnicy czy są przewożone z tyłu czy z przodu auta.

Najlepszy jest fragment o wychylaniu się dziecka w stronę okładzin. Przecież w momencie wypadku, siła odśrodkowa właśnie w tamtą stronę skieruje dziecko.
Piszecie mi tu o wierzeniu w elektroniką czy nie wierzeniu. Albo decyduję się na jazdę z poduszkami albo bez.

P.S. Istnieje możliwość czasowego wyłączenia poduszek przez ASO.

Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2009, 21:31 
Forumowicz

Cytuj:
Naklejka o której mówisz, występuje przy autach wyposażonych w zwykłe Air Bag-i
Dodatkowy kluczyk z możliwością wyłączenia, jest stosowany gdy niema pomiaru wagi pasażera.

Mam e46 z lipca 2002r. mam działającą matę w siedzeniu czytaj - nie mam emulatora, do tego mam na słupku środkowym od strony pasażera naklejkę żeby nie kłaść dziecka w foteliku na przednie siedzenie. Uważam że to właśnie Ty chcesz być lepszy od konstruktorów bo nie wziąłeś pod uwagę tego że nalepke ktoś zdarł w Twoim aucie , no chyba że ja mam jakieś zwykłe poduszki, a Ty masz specjalne. Dziwne jest dla mnie to że robisz eksperymenty
Szkoda gadać.

Tu masz pierwsze lepsze e46 z allegro i naklejka jest identyczna jak u mnie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 08:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E87 120d+
Kod silnika: M47N2
Garaż: E46 320d Touring '03
czyli nie ma możliwości wyłączenia przedniej poduszki pasażera np. kluczykiem?
może jest jakaś ukryta funkcja w BC?

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 09:40 
Specjalista

Gdyby była możliwość wyłączenia z kluczyka, to byłby zamek na kluczyk w schowku lub z prawej strony na konsoli.

Nie chcę być mądrzejszy od konstruktorów. Ale w większości w SRS jest tak że poduszki załączają się dopiero po odpowiednim obciążeniu fotela.
Jednak to co tu sobie piszemy i tak jest bez sensu. Bezpieczeństwo dzieci nie jest mi obojętne, więc zejdzie zemnie.

Niech ktoś mi wskaże cytat gdzie napisałem, że proponuje wozić dziecko na przednim siedzeniu. W pierwszym poście wyjaśniłem tylko, że poduszka się wyłącza automatycznie.

Naklejka umieszczona została, ponieważ jest to informacja producenta,
w razie gdyby coś się stało, nikt niema możliwości ubiegać się o odszkodowanie od producenta (takie ich zabeczenie). Polski kodeks ruchu drogowego zabrania przewożenia dzieci na przednim siedzeniu, tyłem do kierunku jazdy, w autach wyposażony w poduszkę powietrzną i nieważne czy jest ona włączona czy nie. Nie zabrania jednak przewożenia przodem do kierunku jazdy, w specjalnym (pełnym) foteliku.
Mówi o tym artykuł 45 kodeksu.
http://prawo.money.pl/grupa-pl_soc_praw ... 92955.html

Nie twierdze że jest to bezpieczne, ani mądre. Wiadomo że główka dziecka jest nieproporcjonalnie duża w stosunku do ciała i w przypadku jazdy przodem, podczas zderzenia czołowego, nabiera dużo większego pędu niż głowa dorosłego człowieka.
Dodatkowo prawe przednie siedzenie jest najniebezpieczniejszym miejscem w aucie.
Tak więc sam swojego dziecka nie posadzę na przednim siedzeniu.

Wszyscy warczycie na mnie jakbym był jakimś bezmózgowiem. Powtarzam jeszcze raz. Tak działa SRS, a co do przewozu i naklejki odsyłam do kodeksu.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 12:44 
Forumowicz

Cytuj:
Niech ktoś mi wskaże cytat gdzie napisałem, że proponuje wozić dziecko na przednim siedzeniu.

A Twoim zdanie ta wypowiedź o czym świadczy??
Cytuj:
Tak więc przewożąc dzieci niema potrzeby kombinować z wyłączaniem poduszki, ponieważ system SRS robi to automatycznie.

Cytuj:
Nie ma takiej nalepki jak pisałeś, bo niema też przeciwwskazań żeby wozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu.

Ni chcę się kłócić kolego, tylko nie możemy pisać na publicznym forum nawet najmniejszej wskazówki gdy nie mamy 100% pewności, szczególnie w temacie tak ważnym jak życie i zdrowie.

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 15:59 
Specjalista

barti,
Piszesz że nie chcesz się kłócić, a ja widzę to jakoś inaczej, łapiesz mnie kolego za słówka.
To co pisałem o przeciwwskazaniach było może źle sformułowane.
Przede wszystkim pytanie w temacie było;
Cytuj:
jak wylaczyc poduszke pasazera?

Padła też odpowiedź.
Temat "Dziecko na przednim siedzeniu" to osobna kwestia. Sam nie wożę i innych w żadnym wypadku nie namawiam.
Decyzja co do wożenia malucha pozostaje tylko w gestii samego zainteresowanego.

Prawo nie zabrania wozić dziecka w foteliku przodem do kierunku jazdy. Ale prawo prawem, a zdrowy rozsądek swoją drogą i to miałem na myśli, odnosząc się do twojego drugiego cytatu.

P.S.
Cytuj:
nie możemy pisać na publicznym forum nawet najmniejszej wskazówki gdy nie mamy 100% pewności

Czyli należałoby usunąć 90% wypowiedzi całego forum :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 czerwca 2009, 18:59 
Pierwsze kroki

system srs uruchamia poduszki tylko wtedy gdy sa zapiete pasy czyli w razie wypadku napinaja sie i dopiero wtedy wyskakuje poduszka jak by to wygladalo gdyby przy zwyklej stluczce jechal sam kierowca w pasach i przy uderzeniu wystrzelily by wszystkie poduszki w aucie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: wogole to nie zakladajmy odrazu ze ktos bedzie mial jakies wypadki mysle ze najlepiej podjcechac do serwisu i zapoytac taki i taki model i rok czy mozna poduchy odlaczyc bo taka i taka sprawa a jesli nie to jak juz wozac dzieciaka w foteliku to odsowac fotel na maksa do tylu to w razie wypadku w razie oczywiscie moze nie dosiegnie poduszka az tak do dziecka chociaz nie wiem jak to jest w praktyce :P :P

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 07:51 
Specjalista

Cytuj:
system srs uruchamia poduszki tylko wtedy gdy sa zapiete pasy

Wcale nie.
Możesz zapiąć pas pasażera, a jeżeli czujnik zajęcia siedzenia ma stan OFF, czyli siedzenie nie zajęte, to poduszka pozostaje nieaktywna.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 09:58 
Forumowicz

Moje BMW: 318d
Kod silnika: m47
Postanowilem dowiedziec sie u zrodla jak wyglada ta sprawa. Kto wie, moze i ja stane przed takim dylematem kiedys.
Od serwisu uzyskalem informacje iz zabronione jest przewozenie dziecka w pozycji plecami do kierunku jazdy. Mozna przewozic dziecko w foteliku, ale w normalnym kierunku, twarza do kierunku jazdy.
Jesli chodzi zas o dzialanie poduszki i jej wylaczanie. odlaczenie poduszki jest mozliwe tylko poprzez komputer. Trwa to ok 2h i kosztuje 400zl w ASO. Jesli zechcemy ponownie ja wlaczyc - kolejne 400zl i kolejne 2 h pracy ASO..

Powiem wam jedno. wole wydac te pieniadze na dobre usadowienie dziecka z tylu, w porzadnym foteliku na srodku kanapy. Jakby nie patrzec to chyba najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2009, 11:06 
Pierwsze kroki

toudi no to o tym mowie jak sobie wyobrazasz zapiety pas w aucie po stronie pasazera kiedy tam nikt nie siedzi zeby poduszki wystrzelily srs to musi byc pas zapiety i mocno naciagniety zeby odpalic poduchysam pas zapiety bez osoby w razie wypadku jak niby by mial sie napiac ???????

Tytuł: Re: [e46] jak wylaczyc poduszke pasazera?
PostNapisane: 26 maja 2010, 19:22 
Pierwsze kroki

Troche odnowie temat :). A co by było gdybym wyjął bezpiecznik od poduszki?
Jeśli się nie myle to:
1) zaświeci się kontrolka
2) w sytuacji dzwona żadna poducha nie wystrzeli
3) dziecko będzie bezpieczne

Zgadza się ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1