BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 17:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Próbowałem zdjąć listwe wtryskową a teraz ciekną wtrys
PostNapisane: 6 września 2009, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525i LPG
Kod silnika: M50B25
Próbowałem zdjęć listwe wtryskową żeby sprawdzić jakie mam wkręcone dysze od lpg w kolektor. Odkręciłem śruby od niej próbowałem ją wyjąć, to z jednego wtryskiwacza poszła benzyna. Troche jej poleciało potem wkręciłem listwe znowu, ale teraz przy próbie odpalenia paliwo tryska mi do góry :(. Kolega ją przycisnął w czasie jednego odpalania to silnik zaskoczył, ale długo tak sie nie bawiliśmy, wiadomo dlaczego. Zepsułem coś?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 19:56 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wtryskiwacze są na wcisk może za lekko je włożyłeś?
o ile nie uszkodziłeś uszczelniacza

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 20:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
wypiął Ci się wtryskiwacz. Jest on mocowany do listwy taką płaską blaszką - wsuwką. Potem nawet jak dociśniesz to i tak będzie uciekać benzyna. Musisz najlepiej wyjąć całą listwę, odpiąć całkowicie wtryskiwacz, założyć od nowa oring, posmarować lekko smarem, włożyć wtryskiwacz i dopiero potem zablokować tą blaszką.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 20:50 
Forumowicz

Właśnie chciałem wyjąć całą listwe i nie szła, tylko sie wtryskiwacze rozszczelniły. Co trzeba zrobić oprócz odkręcenia tych dwóch śrub od lewej strony żeby zeszła?

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 20:53 
Częsty bywalec

nic..
ciągnąć aż wyjdzie. Wtryski są na wcisk na oringach i jeśli dawno nie były wyjmowane to cholernie ciężko jest je wyjąć. Ale trochę siły i z wyczuciem spróbuj z jednej strony podnosić i pójdzie... tylko nie szarp bo wszystkie powypinasz z listwy. Równomiernie mocno podnoś listwę do góry i powinno pójść. Możesz też psiknąć WD40 po wtryskiwaczach to może trochę się rozluźnią.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 21:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Cytuj:
nic..
ciągnąć aż wyjdzie.

Żadnych takich praktyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli odkręcisz śruby od listwy wtryskowej to następnie przy ściąganiu listwy trzeba ją delikatnie odchylić ku górze a następnie powciskać jej zabezpieczenia (takie blaszki lub druciki) Przy Każdym wtryskiwaczy musisz wcisnąć bo inaczej powyrywasz te zabezpieczenia. Następnie przed założeniem listwy musisz sprawdzić czy dobrze założone są uszczelniacze w gniazdach wtryskiwaczy w listwie wtryskowej. później pozostaje jedynie nałożenie listwy dokładnie na wtryski i kiedy jest pewność, że listwa leży równo i prosto delikatnie ale stanowczo wciskasz ją na wtryski a później dokręcasz śrubami i cała filozofia.

powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2009, 21:38 
Częsty bywalec

hubi e46coupe, kolega chce wyciągnąć całą listwę z wtryskiwaczami. Nie tylko szynę.

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 20:21 
Forumowicz

upbeat napisał(a):
wypiął Ci się wtryskiwacz. Jest on mocowany do listwy taką płaską blaszką - wsuwką. Potem nawet jak dociśniesz to i tak będzie uciekać benzyna. Musisz najlepiej wyjąć całą listwę, odpiąć całkowicie wtryskiwacz, założyć od nowa oring, posmarować lekko smarem, włożyć wtryskiwacz i dopiero potem zablokować tą blaszką.

No i zrobione :). poprostu wtryskiwacze dość poważnie siedziały w kolektorze i ciągnąc za listwe zdjęłem je z niej. Zdjąłem listwe (wcześneij ściągając tą z wiązką kabli) powyciągałem wtryskiwacze z kolektora, potem włożyłęm je najpierw do listwy i heja. Zgubiłem przy tym jedną zawleczke od wtyku kabli i 2 te spinki, o których pisaliście, ale jjako ze listwa to listwa, całość jakoś sie trzymie :). Oczywiście dokupie brakujace elementy, ale nie mam ASO u siebie, więc założe to za tydzień. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1