Słuchaj no Panie "administrator" po pierwsze:
Cytuj:
offtopujecie
nie występuje w słowniku języka Polskiego.
Po drugie:
Jak to wypowiadamy się po za tematem??
Dotyczy on zerwania paska rozrządu i jego następstw, więc informuje tylko żeby dobrze wszystko obejrzeć przed złożeniem, aby nie okazało się że chłopak sie narobi, a potem będzie musiał dodatkowe koszta ponosić (uszczelki, śruby itp), o straconym czasie nie wspomnę.
Po trzecie nie strasz mnie tu między wierszami że mi dasz ostrzeżenie, bo absolutnie nie masz do tego podstaw.
Po czwarte: tłumacząc zgodnie z opisem pod Twoim nikim.
Z zaworami w silniku kolizyjnym jest jak z dobrym mordobiciem na dyskotece.
Nie zawsze jak dostaniesz pląbe w szczękę to wyleci Ci ząb, ale opuchlizna na pewno sie pojawi.
Tak samo jest z zaworami nie zawsze jak dostanie tłokiem, to go pognie, wszystko zależy od tego jak daleko zawory były wychylone.
Jeżeli chłopak twierdzi że są w porządku, to nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć.
To co napisałem, było po to żeby inni czytając ten temat, a wcześniej zdarzyła im się taka sytuacja, dokładnie obejrzeli wszystko, a nie z góry zakładali że ich zawory nie oberwały.
Z matematyki wiemy że wyjątki się zdarzają i potwierdzają regułę. Czyli to że pasek się zerwie i nic większego nie narozrabia jest realne, ale to tylko szczęśliwy traf
Co do sedna tematu to:
Demontaż
Wyjąć wentylator
Wyjąć pasek alternatora
Zdemontować koło pasowe pompy wodnej
Zdemontować koło pasowe wału korbowego
Opróżnić układ chłodzenia Zdjąć obudowę termostatu
Zdjąć obie pokrywy paska rozrządu
Dopasować oznaczenia na zespole rozrządu
Zablokować wał (rys. 1)
Zablokować wałek rozrządu (rys. 2)
Obluzować naprężacz
Wymontować pasek rozrządu
Instalacja
Przymocować pasek rozrządu
Obracać naprężacz dopóki uzyskania odpowiedniego naprężenia
Unieruchomić naprężacz
Obrócić silnik ręcznie o 2 obroty
Ponownie sprawdzić naprężenie
Ponownie zamontować wszystkie pozostałe części w kolejności odwrotnej do demontażu
Ustawienia momentu obrotowego
Naprężacz:20 Nm
Koło pasowe wału korbowego:25 Nm
Przyrządy specjalne
Przyrząd zabezpieczający wału rozrządczego numer 2065A
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/b00 ... 479be.html
P.S.
Fryderyk wytykasz mi jakieś banały, tylko nie wiem po co, żeby zmniejszyć swoją niekompetencję w tym temacie?? Co ci sie nie widzi z odpowietrzaniem M62??
Frank napisał to samo co ja tyle że ładniej to w słowa ubrał i konkretnie o 540.
A tak w ogóle to spróbuj coś napisać z płaczącym dzieckiem na ręku to pogadamy.
Wiem ile jest odpowietrzników w silnikach V8 a ile w L6. Opis dotyczył ogólnej zasady odpowietrzania układów chłodzenia w BMW.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=56917