Witam
Dość ciekawy post......... więc nie mogłem nie odpisać.
Zacznę od :
hazard napisał(a):
W marcu planuje kupić używane autko. Na zakup auta mogę przeznaczyć +/- 28 tys. zł.
Myślę że E46 320d CR w dobrym stanie może Cię kosztować około 30tyś.
Co do kosztów utrzymania moim zdaniem są mniejsze niż w Audi w podobnym roczniku i opcji silnikowej.
Co do silnika 150ps CR uważam że jest to bardzo udana i wytrzymała jednostka !
Piszący źle o tym silniku nie mają wiedzy i plotą bzdury.
Wiele pisze się o turbinie, o tym że pada, ale turbiny padają we wszystkich doładowanych dieslach źle użytkowanych!
W większości nowych diesli powyżej 120ps jest turbina gt 1749v popularna i łatwo dostępna tak jak w naszej 320d 150ps. Nie jest w tym silniku specjalnie wysilona i posiada zapas na 180ps.
Jak wiesz wtryskiwacze czy pompo wtryskiwacze są wrażliwe na złe paliwo to dotyczy wszystkich marek i prawdopodobieństwo uszkodzenia jest identyczne koszta zakupu czy regeneracji są zbliżone.
Moje BMW ma najechane prawie 300 tyś. korekty na wtryskach rewelacyjne nic nie muszę robić przy tym aucie nie myślę o wymianie paska rozrządu,rolek czy innych jak w VAG bo mam łańcuch.
Ponadto świetne właściwości jezdne zawieszenie znacznie moim zdaniem lepsze i trwalsze niż w Audi.
Dla mnie jedyną malutką wadą tego auta jest "lag" silnik osiąga maksymalny moment obrotowy grubo powyżej 2000 obr. Audi oferuje ładny moment obrotowy już przy 1800obr.
Są na to sposoby..........
Istotnym problemem są również "klapki wirowe" w kolektorze dolotowym potrafiące totalnie zniszczyć silnik. O tym obszerny materiał w "ZRÓB TO SAM" na tym forum.
Świadomy użytkownik poradzi sobie z tym problemem jedną prostą decyzją.........
Auto piękne,dynamiczne,oszczędne i daje "WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ Z JAZDY"
Pozdrawiam i polecam.