Ktos tam wyżej porównywał E34/E36 do E39. Nie róbmy sobie żartów to są różne auta, koszty cześci w wielu przypadkach również. Ale jeśli ktos myśli o E39 to chyba E34 raczej nie wchodzi w ogóle w grę.
Ten " ktoś " to akurat ja i najpierw przeczytaj co tam napisał....
Może zacznij od początku i zadaj sobie pytanie dlaczego chcesz BMW?I dlaczego model E39 ?
Jak widzisz E39 jest autem drogim w utrzymaniu.
Chcesz mieć BMW i mocny silnik oraz nieduże koszty utrzymania to może pomyśl o E36 328 ?
Osiągi lepsze od E39 , auto o niebo tańsze w eksploatacji kosztem gorszego komfortu.
Inaczej wygląda , ale moim zdaniem właśnie E39 jest jednym z brzydszych BMW choć sam takie mam
Dlatego mam Touringa i po lifcie bo trochę te ringi i LEDy z tyłu ratują wizerunek tego auta...
Jak masz 30tyś to może E46 ? Też 328?
Tańsza zawiecha lepsze osiągi i niższe spalanie.
Tyle że w E46 ten silnik był montowany na początku produkcji a wtedy w E46 były kiepskie mocowania belki do budy i zdarzały się przypadki wyrywania tejże.
Dopiero poprawiono to w 2001 roku jak i zmieniono przekładnie kierowniczą i 328 zastąpiono 330.
A może E34 540 ?
Tania zawiecha ,ładne z zewnątrz . No w środku trochę brzydka...
Ale ten silnik
Nie wspomnę o E34 "M"
Niepozorne " stare " BMW a niejeden się zdziwił
Ja jeżeli bym miał kupić w tej chwili BMW z ograniczonym budżetem zarówno na kupno auta jak i eksploatacje to bym kupił E32 z silnikiem R6 czyli 730 lub 735

i zagazował ją.
Z E32 740 jest już gorzej w dobrym stanie...
Dla mnie to jak dotąd jedno z najładniejszych BMW a na pewno 7er
Komfort lepszy od E39 a na te dodatkowe litry LPG zaoszczędzisz na częściach które będziesz wymieniał w E39
Na koniec powrócę do spalania...
O ile wiem 520 a 528 ma inną skrzynię i 528 przy danej prędkości operuje niższą prędkością obrotową co się równa mniejsze spalanie.
Do tego jeżeli będziesz jeździł spokojnie 528 to powinna spalić podobnie jak 520. ale jeżeli będziesz wykorzystywał te dodatkowe konie i niutki w 528 to muszą się zasilić czymś więcej niż 520
To tak jakby porównać dwie suszarki. Jedna 1500W a druga 1930W z przełącznikiem na 1000W.
Jeżeli obu będziesz używał na mocy 1000W to zużyją tyle samo energii.
Ale jeżeli w drugiej będziesz chciał szybciej osiągnąć " cel " to musi zużyć więcej prądu.