BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2009, 22:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
krisss123, a np telewizor bez anteny sprawdzisz czy działa? Musza byc czyjniki. Najprostrzym jest termometr w kanale chlodzenia lewej tarczy ale musisz go podlaczyc.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 18:56 
Poszukaj zanim zapytasz

W porządku BetaBoy, jak najbardziej się zgadzam, żeby odczytać prawidłową temperaturę musi być podpięty czujnik, żeby była widoczna prawidłowa prędkość musi być podpięty przewód w odpowiednie miejsce do zegarów (bawię się elektroniką na co dzień).
Chodzi mi o coś innego. Czy można bez podpiętych czujników poruszać się po poszczególnych funkcjach OBC? Pierwszy raz mam styczność z tym komputerkiem i nie znam kompletnie jego obsługi.
Mam schemat jak go podpiąć, dlatego chcę go sprawdzić przed ciągnięciem instalacji w aucie.
Schemat wrzucę (jak tylko się dowiem jak to zrobić)
Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 17 września 2009, 21:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
W takim razie cos musi byc zle skoro nic nie wyswietla bo np brak czujnika temp lub uszkodzony wskazuje -37*C na wyswietlaczu ale wyswietla ;)

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 13:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Poszperałem trochę po forach ale E46 i tam piszą i programowaniu OBC w serwisach lub ka sprzęcie diagnostycznym. Czy ktoś w e36 compactach miał przyjemność coś takiego robić? Wydaje mi się, że to może być z tym związane, po prostu w tej chwili OBC jest nie aktywne. Czy ktoś może to potwierdzić?

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 23:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
BetaBoy napisał(a):
W takim razie cos musi byc zle skoro nic nie wyswietla bo np brak czujnika temp lub uszkodzony wskazuje -37*C na wyswietlaczu ale wyswietla ;)

Dokladnie to wtedy wskazuje -39.5C ...

krisss123 napisał(a):
Poszperałem trochę po forach ale E46 i tam piszą i programowaniu OBC w serwisach lub ka sprzęcie diagnostycznym. Czy ktoś w e36 compactach miał przyjemność coś takiego robić? Wydaje mi się, że to może być z tym związane, po prostu w tej chwili OBC jest nie aktywne. Czy ktoś może to potwierdzić?

Ja jak go podpialem do z3 gdzie mialem org. instalacje odrazu pod OBC to komp mi dzialal i moglem sie po wszystkim poruszac kasowac/ustawiac zegarek itd . Jedyny problem u mnie byl taki ze mialem kompa w milach (z anglika) i trzeba go bylo zakodowac pod moj samochod - wtedy spalanie napewno bedzie poprawnie wyswietlane i w moim przypadku komp sa "przeskoczyl" na Km/h i litry .

tutaj jest o tym temat, bez DIS"a i fejsu na COM ani rusz, zapytaj Adama (madmarx) jak sie to robi dokladnie to Ci opisze : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 7&t=111439

Ale i tak wg mnie komp powienien Ci dzialac .

Tyle tylko wlasnie ze jak masz silnik R4 a komp jest z R6 to wskazania spalania beda zle - za duze - bedzie 15-19 litrow pokazywac.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 22:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Ostatnio podłączyłem OBC (kabelki po zegarku + sygnały poziomu paliwa i prędkości).
Na razie oprócz godziny komputerek milczy. :(
W ten weekend mam w planie skończyć się wcinać w instalację z resztą sygnałów.
Jeśli dalej będzie cisza, to zostaję chyba programowanie przez złącze diagnostyczne.
Interfejs diagnostyczny kiedyś kupiłem (Viaken), program mam (INPA, ewentualnie Carfoft), więc będzie można powalczyć :cwaniak:
Po weekendzie dam znać co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 01:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
Ani INPA ani tym bardziej Carsoftem tego nie zakodujesz, napewno DISem sie da, ale nie wiem czym jeszcze. Tak czy siak nawet BEZ kodowania cos juz Ci powinien wyswietlac a nie tylko godzine.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, 21:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
to, że masz godzinę to normalne, to podstawowy tryb pracy w obc. Poszczególne funkcję zmienia się tylko manetką, więc jeśli jej nie masz to będzie Tobie ciężko.
Możesz próbować zwierając ze sobą przewody, które idą do manetki, bo właśnie tak działa manetka (zamyka i otwiera obwód), ale na własną odpowiedzialność- ja tego nigdy nie robiłem!
Jeśli temperatura spada do 3 stopni, to obc samo przeskakuje na temperaturę i następuje sygnał ostrzegawczy. Jesli nie masz czujnika to pokazuje ci -38C, więc powinien Ci automatycznie wskakiwać na wskazanie temperatury!
kwestie podstawowego programowania jak korekcja średniego spalania itd można samemu ustawić poprzez obc.
ja montowałem od zera obc w swoim compactie i wszystko działa TIP-TOP!
Niestety to było rok temu i niewiele pamiętam, a schemat który rozrysowałem gdzieś się posiał. Natomiast zapewniam, iż nie jest to trudne, zamotka jest z przeciśnięciem 3 przewodów przez płytę grodziową (2 do temperatury i 1 dopina się do puszki z pinami pod maską) oraz dopinane się do instalacji w okolicach nóg kierowcy.
powodzenia i pozdrawiam

Tytuł: Re: [E36] montaz board computer w compact e36
PostNapisane: 30 listopada 2009, 22:43 
Pierwsze kroki

Zbieram się do instalacji OBC w compact. Przetłumaczyłem sobie właśnie instrukcję znalezioną przez kolegę zakstar. Niepokoi mnie jedna uwaga końcowa:
Cytuj:
Vehicle data must be programmed in the on-board computer via the diagnosis interface within 36 hours!

Czyli wg. mojego tłumaczenia: "Dane samochodu muszą być zaprogramowane w OBC przez port diagnostyczny w ciągu 36 godzin!" A czym grozi nie zaprogramowanie tego lub przekroczenie 36h?

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 16:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
bzdura, niczym nie grozi.
Ja kupiłem obc na allegro z 323ti, i nic nie programowałem, działał, ale przekłamywał.
Wymieniłem na obc z 316, i też nic nie programowałem, działa do dziś i pokazuje właściwe informacje

PostNapisane: 16 sierpnia 2010, 16:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
ok, to teraz kolej na mnie :D wszyscy którzy montowali OBC do Z3 czy do compacta wyskakiwać z informacji hehe :D piotres i zakstar bardzo proszę o info a tymbardziej zakstara bo piotres miał chyba na gotowo chociąż sądząc po:

Cytuj:
Ta.... mam nadzieje ze nie zjarałes tego komputera wpinając wtyczkę...
Reszta poszła na priv

to piotres dostał schematy podłączenia do compacta OBC :)

PostNapisane: 9 września 2010, 08:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
więc, jakby ktoś potrzebował podłączyć OBC w compakcie to nie ma najmniejszego problemu, pomogę z wszystkim, podłączałem sam i wszystko hula, komp może nie wstać na początku a to będzie oznaczać, że trzeba jechać go przeprogramować w ASO bądź u dobrego elektryka, btw, wiem dokładnie gdzie poszczególne kable mają trafić i podłączyć jak ori, mogę też wykonać usługę montażu ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1