BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 06:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Kontrolka od wspomagania. Czy to czujnik?
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328i
Witam, pozwliłem sobie napisać do Was, może ktoś będzie miał pomysł jak mój problem ugryźć.
Od pewnego czasu w mojej e36 328i z 1998r pali się kontrolka wspomagania (takie kółko z wykrzyknikiem po środku- żółta kontrolka). Na poczatku myslałem że to może płyn sie kończy, więc dolałem- pomogło na jakiś czas. Niestety przyszły chłodne dni i znów mi się to zapaliło dolałem i nie pomogło- raz się pali raz nie, zazwyczaj jednak pali się. I teraz moje pytanie, gdzie znajduje sie czujnik od wspomagania? Czy ktoś miał ten sam problem ze wspomaganiem? A może macie inny pomysł co z tym zrobić?
Moja sugestia: Przed kupnem auta ktoś je konkretnie wyprał - tak że suszyłem je 3 tygodnie, niestety po tym zabiegu spora część czujników zaszła nalotem. Ostatnio czyściłem czujnik stopy- nie działał- teraz działa rewelacyjnie. Chciałbym popatrzeć też na ten czujnik od wspomagania. Wspomaganie działa bez zarzutów, choć nie wiem czy to coś wspólnego ale czasem przy skręcaniu w prawo trzeszczy mi (tak specyficznie mechanicznie) kierownica.
Z góry dziękuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Kontrolka od wspomagania. Czy to czujnik?
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:12 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
a w jakim stanie jest płyn do wspomagania?

Tytuł: Re: Kontrolka od wspomagania. Czy to czujnik?
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
hmmm jak ta kontrolka wygląda dokładnie? Bo może Ci miga taka Obrazek co by oznaczało, że masz mało płynu hamulcowego na przykład :P , a taka natomiast o uszkodzeni skrzyni automatycznej Obrazek
nie mogę sobie jakoś skojarzyć innych kontrolek z wykrzyknikiem :zdegustowany: dlatego bym prosił o opis jej ;)

Tytuł: Re: [e36] Kontrolka od wspomagania. Czy to czujnik?
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 18:52 
Pierwsze kroki

Słuchajcie włanie zajrzałem do ksiązki i widze że to nie kontrolka wspomagania (choc tak zapewniali mnie w zaprzyjaznionym warsztacie)tylko ASC+T :( . Jak ja to mogę namierzyć? czy tam się coś wymienia- płyn etc? Gdzie mieści się czujnik? Starałem się wyłączyć to tym przyciskiem k. zapalniczki- ale nic nie pomaga nadal się świeci?! Co zrobić?

chodzi mi o tą kontrolkę między zegarami kółko ze strzałką a w środku w trójkącie wykrzyknik

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 01:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
a więc o tę kontrolkę Ci chodzi Obrazek
sprawdź sobie czujniki abs bo razem z nimi działa ten system asc+t
na forum już było kilka wątków na ten temat, więc opcja szukaj zawsze pożyteczna!

dla przykładu:
viewtopic.php?t=41191
viewtopic.php?f=1&t=63207&view=next

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 16:14 
Pierwsze kroki

hej po pierwsze dzięki za pomoc, mądrość górą :)
Po tym jak odkrylem ze padla mi kontrola trakcji :) a nie wspomaganie :) przestudniowalem forum od gory do dolu . Rozebralem kola, znalazlem czujniki przeczyściłem je z piasku, podpiołem zarówkę nic nie wykazało. Problem w tym że u mnie przy kontrolce od ASC normalnie działał ABS i teraz gubie się. Przeczytałem gdzieś że przy padniętych czujnikach nie powinno dzialać i jedno i drugie u mnie na 100% działało ABS. Niestety po próbie z żarówką włączyła mi się kontrlka ABS i teraz nie wiem czy mogłem coś zwalić? czy po prostu przy poruszaniu czujnik przypomniał sobie też o ABS :)? Po zmontowaniu wszystkiego spowrotem nadal pali sie ABS :( i ASC no i dziwi mnie fakt że przy wyłączonym ASC guzikiem przy zapalniczce nadal świeciła mi się kontrolka :(

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 16:51 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
UzytkownikDrog napisał(a):
Słuchajcie włanie zajrzałem do ksiązki i widze że to nie kontrolka wspomagania (choc tak zapewniali mnie w zaprzyjaznionym warsztacie)tylko ASC+T :( . Jak ja to mogę namierzyć? czy tam się coś wymienia- płyn etc? Gdzie mieści się czujnik? Starałem się wyłączyć to tym przyciskiem k. zapalniczki- ale nic nie pomaga nadal się świeci?! Co zrobić?

chodzi mi o tą kontrolkę między zegarami kółko ze strzałką a w środku w trójkącie wykrzyknik

Kolego ASC+T to jest nastawnik przepustnicy
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=13&fg=15

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1