BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] nie pali
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 09:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M21
Witam Panowie, może wicie co może się dziać z moim 524 td? W nocy był przymrozek, rano wchodzę do garażu, chcę odpalić Bunię a tu nic... Zachowuje się jakbym chciał ją odpalić na biegu D - czyli świece grzeją, są wszystkie kontrolki itd, ale po przekręceniu kluczyka dosłownie nic się nie dzieje... miałem już raz taką sytuację jak było dość zimno i wtedy też nie odpaliła, dopiero jak temperatura na zewnątrz skoczyła parę stopni do góry to odpaliła jak gdyby nigdy nic... Wiecie może co na to zaradzić?? Z góry wielkie dzięki:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] nie pali
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 18:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
ale przekręcasz kluczyk i co? kręci i nie zapala, kontroli przygasają i nie kręci czy zero jakich kolwiek reakcji?

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 10:48 
Pierwsze kroki

kolego zero jakiejkolwiek reakcji, po prostu po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje nie przygasają kontrolki ani nic...
wczoraj jak się trochę ociepliło to ją odpaliłem i to bez najmniejszego problemu - czyli to wszystko się dzieje tylko wtedy kiedy jest zimno(ok 0 stopni C)

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 11:28 
Częsty bywalec

może szczotki rozrusznika trzeba wymienić jak nawet nie chęłtnie i nawet kontrolki nie przygasają :zdziwko: z takim zerowym brakiem reakcji na kluczyk się jeszcze nie spotkałem :zawstydzony:
może starsi koledzy forumowicze coś podpowiedzą ;)

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 13:27 
Pierwsze kroki

wczoraj zaprowadziłem ją do mechanika niestety niekoniecznie najlepszego i stwierdził, że to może być kostka przy stacyjce(chociaż nie wiem jakie to ma znaczenie przy obniżeniu temperatury), szczotki rozrusznika(które mi przeczyścił i skasował 40zł), lub elektromagnes w rozruszniku... wolałbym nie bawić się w chybił-trafił, bo to jak wiadomo może pociągnąć za sobą duże koszty... dziś po tym przeczyszczeniu szczotek spróbowałem ją odpalić na zewnątrz była temp -1.5, a więc w garażu ok 0 stopni i po 20-30sekundowym trzymaniu kluczyka w pozycji włączania silnika odpaliła(tzn. przez te 20-30 sekund nic sie nie działo a potem rozrusznik zakręcił i od razu silnik odpalił)
już mi ręce odpadają jutro rano koniecznie potrzebuję samochodu i pewnie, będę zmuszony pożyczyć inny :mur:

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:02 
Częsty bywalec

mogłeś podjechać na kompa może jakiś błąd wyskoczył. Ale nic sensownego Ci nie rodzadzę bo pustka w głowie :znudzony:

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 01:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 34
Kod silnika: M51D25(inter)
kolego sprawdz:
-przekaznik rozrusznika
-alarm itp -duze prawdopodobienstwo
-moze to tez byc stacyjka.pomimo ze ten pseudoelektryk co wykroil cie za rozruch zamiast na szybko zmostkowac go srubowkretem i wyeliminowac usterke ze stacyjkom teoretycznie moze miec racje
ja od tegobym zaczal

pozdro czuga :cwaniak:

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 16:40 
Pierwsze kroki

wielkie dzieki kolego, postaram sie to wszystko sprawdzic:) a tak z ciekawosci sie zapytam co moze miec od tego alarm??

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 20:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 34
Kod silnika: M51D25(inter)
częsc alarmow ktore montowane sa w autach sa takiej samej jakosci co Chińskie majtki.ale gorsze od ich jakosci czesto jest sposob w jaki zostaly one zamontowane przez """" specjalistow """ czyli kable na skretki modul w miejsu podatnym na wilgoc itp. bmw ogolnie jest dosc ucazliwym autem jezeli chodzi o montaz.po za tym nic nie jest wieczne w alarmie masz styczniki ktore moga zasniedziec i takie tam .poprostu sprawdz .

Pozdr Czuga :cwaniak:

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 21:53 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25
Ja w e34 miałem ten sam problem. Nie ruszałem samochodu przez jakieś trzy tygodnie. I było to samo. Na D brak reakcji po przekręceniu kluczyka. Moja pierwsza myśl okazała się trafiona. Podładowałem aku i zapaliła. Daj znać czy działa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1