lolek1 napisał(a):
Mike68 napisał(a):
a co ze spryskiwaczami ksenonów i autopoziomowaniem ?? może być problem na przeglądzie ale znając nasze stacje to przejdzie
...jeśli chodzi o spryskiwacze to były modele samochodów seryjnych z xenonem w standarcie a bez spryskiwaczy... przepisy o których mówisz dotyczą homologacji nowych samochodów które dopiero mają premierę ... o wymianie reflektorów zwykłych na xenon przepisy nic nie mówią ponoć więc...
...co do samopoziomowania to jest to jedna wielka bzdura
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
, jak robiłęm zamianę lamp w A3 to też się tym martwiłem ale jak zobaczyłem jaki czas reakcji mają silniczki w tych xenonach do poziomowania to mi sie wszystko wyjaśniło... to poprostu trwa zbyt długo by sprawnie działać podczas jazdy... ja myślałem że to działa w ten sposób że jak sie przyspiesza to lampy idą na dół jak hamuje to d góry a tu chodzi tylko o regulacje swiateł w zależności od obciążenia nadwozia... a taka regulację to se z powodzeniem robisz z kabiny tym ręcznym regulatorem przed jazdą jeśli samochód jest dociążony..
Co za bzdura!!! Jak są xenony to muszą być spryskiwacze reflektorów!!!
Każda lampa musi być samopoziomująca się aby na nierównościach nie oślepiała kierowców z przeciwka. Nie mylić z gałką poziomowania 0-4 w kabinie(w zwykłych reflektorach).Do tego muszą być odpowiednie czujniki poziomowania (być może są w lampach).W mojej beemce są cztery z przodu i z tyłu.
Poziomowanie góra dół w kabinie a samopoziomowanie się lamp xenonowych to całkiem inna sprawa i inne rozwiąznie.
I na koniec jeszcze raz - jak są xenony to muszą być spryskiwacze reflektorów.