Cytuj:
uto nie służy mi do driftu czy 1/4 ml .
ma po prostu jeździć na co dzień.
kaktus88_88 jeżeli chcesz tym autem jeździć na co dzień, a dodatkowo "jeździć" a nie przesiadywać na warsztacie, to na prawde, polecam sekwencję.
Nie chodzi tu o żadne spadki mocy, największym problemem w przypadku tego auta jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia tzw. strzałów, czyli niekontrolowanego zapłonu mieszanki powietrzno-gazowej wypełniającej kolektor ssący (w przypadku instalacji II generacji).
Po takiej historii z reguły można pozamiatać sobie obudowę filtra powietrza do torebki, załatwiać nowy przepływomierz, a w najgorszym przypadku, szaleć z gaśnicą po wyciszeniu pokrywy komory silnika
Różnica w cenie instalacji II generacji a sekwencji to w tym momencie koszt od 300 zł. Myślę że za te pieniądze lepiej założyć IV generację i cieszyć się z jazdy.
Do panów co spierają się o osiągi
Nikodem wiesz co to jest potoczna Zwężka Venturiego??
Ma ona za zadanie, nie sama ze siebie, dynamizować przepływ substancji, przedostających się przez nią. Chodzi tu o przepływ cieczy bądź gazów.
Zastosowanie miksera przed przepływomierzem działa podobnie jak taka dysza/zwężka Venturiego i nie jest tak znacząca jak zastosowanie miksera bezpośrednio przed przepustnicą, gdzie rzeczywiście zwężamy przelot.
Nie twierdzę że, w porównaniu z benzyną, auto będzie dysponować porównywalną mocą, ale na pewno nie stracisz 40 HP (taka mniej więcej jest różnica pomiędzy silnikami 1.6 i 1.8is)
Co do osiągów 1.8is M42 i 2.0 M50 to są porównywalne (przyspieszenie 0-100 ok 10s. ), podobnie z M44 i M52.
Wiem że podobnie jak ja nie jesteś zwolennikiem instalacji II generacji w tych autach, ale szczerze mówiąc to największym zagrożeniem jest ta mieszanka która wypełnia cały dolot, a nie to że drutujemy silnik