BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 lipca 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Klimatyzacja, funkcja LO
PostNapisane: 7 czerwca 2010, 16:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 99
Kod silnika: M43
Witam, w moim e46 z 99 roku najniższą temperaturą jest 16 stopni, i jak chcę żeby klima chłodziła całą mocą czyli dawała jak najzimniejsze powietrze to i tak tego nie robi bo to jest zależne od temperatury środkowej . A inne auta mają funkcję low która ta funkcja nie patrzy na temperayurę w środku i schładza ile się da!!!!, czy w e46 można jakoś klime zmusić aby dawała jak najzimniejsze powietrze w środku, nawet jak już będzie zimno to chcę aby ciągle leciało lodowate powietrze, bo narazie to jest tak że jak w środku już jest 16 stopni to już klima dalej nie schładza, jak wezmę na manual to już i tak zimne powietrze nie leci!!

można jakoś uaktywnić funkcję LO lub wykonać jakiś test klimy??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Klimatyzacja, funkcja LO
PostNapisane: 7 czerwca 2010, 16:41 
Forumowicz

Moje BMW: 318 cabrio
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=76743
a co kolego chciałbyś mieć -10stopni w samochodzie? każda klima jak osiągnie najniższą temp. przestaje schładzać

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 16:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
lukasiklbn napisał(a):
a co kolego chciałbyś mieć -10stopni w samochodzie? każda klima jak osiągnie najniższą temp. przestaje schładzać

To wg. ciebie jak ustwisz np. w audi na LO to jaka jest ta najnizsza temperatura ?

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 16:49 
Pierwsze kroki

poprostu chciałbym sprawdzić jak mocno, jakie zimne powietrze potrafi zrobić moja klima, ale nie da sie tego zrobić, ale w innych autach idzie, np. w audi, jest funkcja LO i klima daje pełną parą zimne powietrze nieważne jak jest w środku...

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 17:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
U mnie(E-36 klimatronik) po nabiciu klimy i ustawieniu 16 stopni wiało zimne i było 7,8 stopnia i leciutko malało. Chyba tylko na AUTO jak osiągnie odpowiednią temperaturę, to zmienia się temperatura powietrza z kratek i siła nawiewu .

W jakiej pozycji masz pokrętło na kratce centralnej? Ustaw je na najzimniejsze, to nawet jak ustawisz na panelu ciepło to będzie lecieć zimne(przy włączonej klimie), jest to ominięcie nagrzewnicy, prosto z parownika większość powietrza leci do kanału do kratek nawiewu na tułów(tak jest w E-36).

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 17:39 
Pierwsze kroki

chodzi o to że jak nawet ustawię na 16 stopni, i pokrętło nawiewu na najzimniejsze, tryb nie AUTO tylko manual, 16 stopni, nawiew na przód i dwuchawki na połowę mocy, to jak w kabinie dojdzie czy tam spadnie latem do 16 stopni, to powietrze z kratek leci już nie zimne tylko letnie, a ja chcę tak jakby była funkcja LOW w innych autach, żeby jeszcze chłodziło!!!, nie ważne po co...

chciałbym czuć mocno zimne powietrze a ta klima zawsze daje taki sobie żeby tylko dobić pomału do ustawionej temperatury i robi to wolno, a ja wiem że potrafi napradę zimno wiać ale jak to zrobić

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 17:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
A moze poprostu trzeba uzupełnic klime bo masz juz koncowke.

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 18:24 
Pierwsze kroki

klima schladza dobrze, ale ja chce zobaczyc max zimne powietze, taka funkcja jest w autach z funkcja LO, w bejcy tego nie ma, nie ma funkcji LO...ale może da się włączyć max ciągłe chłodzenie jakoś

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 18:44 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Jak wyłączysz funkcje auto i dasz na manual i full nawiew i 16 stopni (minimum) to będzie leciało cały czas full zimne...a skoro u Ciebie nie leci to może czas nabić klime?

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 19:04 
Pierwsze kroki

tomeknh napisał(a):
Jak wyłączysz funkcje auto i dasz na manual i full nawiew i 16 stopni (minimum) to będzie leciało cały czas full zimne...a skoro u Ciebie nie leci to może czas nabić klime?

o właśnie, dobrze piszesz, na takim ustawieniu chłodzi i to naprawdę zimnym powietrzem ale jak w środku w kabinie jest gorąco podan 20 "C, ale jak spadnie do 16 stopni to choć jest na manualu to już powietrze nie daje takiego zimna jak wcześniej bo na panelu nie da sie ustawic mniej jak 16, a choć jest na manuale to i tak komputer steruje temperaturą wdmuchiwanego powietrza

no chyba że się mylę

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 21:02 
Forumowicz

sylwestreczek napisał(a):
tomeknh napisał(a):
no chyba że się mylę
ale masz problem :rotfl:
mam znajomego co nabija klimy itp, ostatnio z kumplem jego e36 jezdzilismy nabić (jak dobrze pamietam to 96rok + klimatronik)

po nabiciu klimy i sprawdzeniu jak chłodzi na środkowej kratce wyszło niecałe 3 stopnie celciusza !
taka temp pojawiła sie na czujniku temp włożonym do kratki na około 2cm, po czasie hmm nie wiecej jak 10minut
ustawienia 2x16 stopni (czyli minimum) sterowanie manualne i ustawiony nawiew na maxa + obieg zamknięty

ustawienie 16 stopni (sterowanie manualne) + max nawiew będzie zawsze max chłodził, niezależnie czy w aucie jest juz 16 stopni czy 12 lub 10
kup dobry czujnik temp i posprawdzaj, jak dla mnie to masz jakies urojenia :zdziwko: :padam:

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 07:28 
Pierwsze kroki

Mi chodzi jak zmusić klimatyzacje do ciągłego nawiewu najzimniejszym powietrzem, np. można by to było zrobić wyłączając czujnik temperatury powietrza w panelu klimatronika lub oszukując go podając mu większą temperaturę, np. zapalić zapalniczkę tuż przy wlociku powietrza do panelu co by klima myślała że jest strasznie gorąco i zapoda najzimniejsze powietrze, bo z kratek środkowych nie zawsze leci najzimniejsze, gdy w środku już jest zimno to ze środkowych kratek już leci cieplejsze jak było

chodzi mi o funkcje LO, jak ją do cholery wymusić, funkcja schładza auto niezależnie od temperatury w środku, jak to zrobić w beemce, jak taką funkcje wykombinować, czy są jakieś inne panele klimatronika do E46 które maja funkcje LO

ja na przyklad nie mam automatycznego obiegu, możne inne panele klimy mają LO

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 07:36 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
16stC jest odpowiednikiem LO. Jest to jedyne ustawienie, które przy -40*C na zewnątrz oraz również ujemnej temp w środku dmucha zimnym powietrzem.
Przestawienie na 16,5*C powoduje natychmiastowy obrót klapy ciepło/zimno.
Sprawdzone na E39 '97r.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 08:04 
Pierwsze kroki

myślisz że tak to działa? mi się zdaje że jak ustawię na 16 to jak w kabinie temperatura spadnie do 16 stopni to powietrze już nie jest takie zimne, muszę to sprawdzić

a czy ktoś nie wie czy panele z nowszych e46 nie mają LO??

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:00 
Forumowicz

ja na przyklad nie mam automatycznego obiegu, możne inne panele klimy mają LO
nie ma funkcji LO jak w audi i ich pochodnych vw itp
odpowednik tej funkcji to 16 +max nawiew, ile razy to samo bedziemy pisac :przestraszony:

mi się zdaje (....)muszę to sprawdzić
do dzieła :zabawa:

w nowszych modelach e60, e92 itp na lewym pokrętle jest "MAX i sniezynka", musisz zmienić auto na nowsze :hyhy:

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:46 
Pierwsze kroki

chyba trafiłeś w dziesiątkę, muszę zmienić auto na nowsze, bo najgorsza lipa z systemem w e46 to brak prawdziwej funkcji LO i bardzo słaby nadmuch na przednie dmuchawki, w porównaniu do mondeo z 2002 nawiew z przednich kratek zrywa czapke z głowy a w e46 ledwo dmucha jakby kanały były za małe albo było jakieś ograniczenie na przednie kraty

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:55 
Specjalista

Wymień filtr przeciwpyłkowy i naciągnij mocno czapkę :wstyd:

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
a w e46 ledwo dmucha jakby kanały były za małe albo było jakieś ograniczenie na przednie kraty

Weź no posprawdzaj sobie układ nawiewu bo coś z nim chyba nie tak. U mnie jak dam na środkowe kratki, obieg zamknięty i na min. temperatury to napiernicza konkretnie zimnym powietrzem. Na obiegu otwartym troszkę słabiej ale też jest konkret przeciąg.
Filtr przeciwpyłkowy masz czysty?

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 11:36 
Pierwsze kroki

filtr przyciwpyłkowy jest nowy, dmucha mocno przez srodkowe i w cyrkulacji zamknietej ale jak zamknę kratki po bokach. Moc nawiewu musi byc prawie maxymalna zeby mocno dmuchało...a dupa tam z tym, ide zaraz nabic klime moze pomoze...zeby zimniej dmuchalo

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 11:43 
Specjalista

Więc Tobie dmucha zbyt słabo, czy zbyt ciepło? Jak nabijesz klimę, to wentylator nie przyspieszy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1