BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 05:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] NAPIĘCIE ŁADOWANIA AKUMULATORA
PostNapisane: 9 marca 2007, 18:49 
Pierwsze kroki

Mam problem bo mam nowy aku a czasami mam problem z odpaleniem samochodu. Napiecie ładowania aku podczas gdy silnik jest uruchomiony wynosi 13.2 V moim zdaniem to troche za mało. Co wy o tym sądzicie??? POMÓŻCIE BO WSTYD PROSIĆ LUDZI ŻEBY POMOGLI PCHNĄĆ 1,6 tony BMW "mamy pchać taką fure?" tak zazwyczaj mówią. AKumulator jest na bank dobry.

Ostatnio edytowano 9 marca 2007, 23:55 przez mbill, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2007, 19:06 
Pierwsze kroki

powinno być około 14.7

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2007, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: e30, e39
Kod silnika: M50B20, M57D30
ladowanie powinno wynosic w granicach 13,3- do max 14,7
na zbyt niskie ladowanie alternatora moze skladac sie kilka czynnikow,jednak najczestrzym blede w bmw jest regulator napiecia

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2007, 20:41 
Pierwsze kroki

jeden kolega poradził mi żebym sprawdził szczotki alternatora bo mogą być już stare i nie zawsze dotykają komutatora

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2007, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: e30, e39
Kod silnika: M50B20, M57D30
na tak niskei ladowanie moze skladac sie wiele rzeczy
sprawdz czy alternator ma dobra mase
jesli chodzi o szczotki to raczej odpada
gdy alternator niema szczotek(albo pierscienie sie koncza) to wtedy nie ma przejscia i kontrolki tez nie bedzie czyli niema ladowania bylo by wtedy ok 9-12v
sprawdz mase na poczatek to moze byc pierdola

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2007, 08:29 
Forumowicz

a ja uwazam ze to wcale nie alternator tylko masz gdzies staly pobor pradu jak gdzies na chwile staniesz to mozesz odpalic? jak tak to alternator masz ok :) ja mialem to samo jakis filtr przed radiem mi zabieral prad i po 3 dniach postoju nie chcial odpalic a jak tego szybko nie zrobisz to ten dobry akumulator juz nie bedzie taki dobry jak masz miernik to sprawdz na postoju czy masz pobor

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2007, 19:11 
Pierwsze kroki

SPRAWDZAŁEM pobór akumulatora na postoju i pobiera około 50 mAh czyli to nic bo tyle może brać alarm i zegar (więc to odpada)

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2007, 23:33 
Pierwsze kroki

witam mbill dlaczego nie sprawdzisz alternatora ?Bo wina leży w obrębie alternatora,masa,mostek prostowniczy , uzwojenia,kabel prądowy.To wszystko.Bo tobie alternator nie doładowywuje a nie coś rozładowywuje aku ,dwie różne sprawy.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2007, 19:29 
Pierwsze kroki

też tak myśle ale kolega wyżej pisze że wina nie leży po stronie alternatora - więc jednak wprawdze dokładnie alternator ---- jak coś sie wyjaśni to opiszę tą usterkę ale to dopiero w sobotę

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 13:47 
Pierwsze kroki

i co ??? sprawdziles ???

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 12:21 
Pierwsze kroki

Okazało się że przewód z ładunkiem wybuchowym który dochodzi do akumulatora był całym winowajcom. Na przewodzie jest ładunek wybuchowy, który odpala się w czasie wypadku aby odłączyć zasilanie. Działa to na zasadzie dwóch ołowianych części włożonych ciasno w siebie a w środku jest ładunek który w razie W wybucha. TE DWIE OŁOWIANE CZĘŚCI ZAŚNIEDZIEŁY I DLATEGO NAPIĘCIE BYŁO ZA NISKIE NA ZASISKACH AKUMULATORA. ELEKTRYK POWIEDZIAŁ ŻE TRZEBA WYMIENIĆ CAŁY PRZEWÓD Z ŁADUNKIEM (KOSZT OKOŁO 500ZŁ). POPSIKAŁEM TE ZAŚNIEDZIAŁE CZĘŚCI PREPARATEM DO ZAŚNIEDZIAŁYCH STYKÓW I JUŻ JEST OK. A ELEKTRYK JUŻ CHCIAŁ MNIE OSKUBAĆ.

POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 20:38 
Forumowicz

powiedz gdzie sie to znajduje??

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 10:56 
Pierwsze kroki

Akumulator w bmw E39 znajduje się w bagażniku i na klemie plusowej przy samym zacisku znajduje się ten ładunek wybuchowy. Dlatego ten kabel z tymładunkiem jest taki drogi bo idzie przez cały samochód (od przodu do tyłu) a na końcu jest ten ładunek przy klemie. Doszedłem do tego w taki sposób że zmierzyłem napięcie ładowania z przodu pod maską i wynosiło 14,1V czyli w normie. A z tyłu na zaciskach akumulatora było 13,2V to troche za mało, ale już za ładunkiem było 14,1V. Więc od razu widać że jest coś nie tak z tym ładunkiem. Elektryk powiedzieł że ładunek jest do wyrzucenia, ale po spryskanie całego preparatem do konserwacji i regeneracji zaśniedziałych styków przepływ prądu jest normalny. Wcześniej cały ładunek dość mocno sie grzał. Teraz jest zimny.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 18:56 
Forumowicz

Dzieki za info, nawet nie wiedzialem ze jest cos takiego ;) .
No coz caly czas sie czegos ucze.
Pzdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 19:09 
Uzależniony od forum :)

mszarzyns napisał(a):
Dzieki za info, nawet nie wiedzialem ze jest cos takiego ;) .
No coz caly czas sie czegos ucze.
Pzdrawiam

kurde tez nie wiedzialem,ze jest cos takiego,a jak by zwiekszyc ten ladunek to by moglo dupke urwac jak by co :hyhy: ale ciekawe?!

Tytuł: Re:
PostNapisane: 25 lutego 2014, 21:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523iA '98
Kod silnika: m52b25
mbill napisał(a):
Akumulator w bmw E39 znajduje się w bagażniku i na klemie plusowej przy samym zacisku znajduje się ten ładunek wybuchowy. Dlatego ten kabel z tymładunkiem jest taki drogi bo idzie przez cały samochód (od przodu do tyłu) a na końcu jest ten ładunek przy klemie. Doszedłem do tego w taki sposób że zmierzyłem napięcie ładowania z przodu pod maską i wynosiło 14,1V czyli w normie. A z tyłu na zaciskach akumulatora było 13,2V to troche za mało, ale już za ładunkiem było 14,1V. Więc od razu widać że jest coś nie tak z tym ładunkiem. Elektryk powiedzieł że ładunek jest do wyrzucenia, ale po spryskanie całego preparatem do konserwacji i regeneracji zaśniedziałych styków przepływ prądu jest normalny. Wcześniej cały ładunek dość mocno sie grzał. Teraz jest zimny.

Pozdrawiam

Trochę odkopuję temat. Czy mogę prosić o jakąś instrukcję jak ten ładunek rozebrać, żeby mi nie wybuchł? Też mam problem z akumulatorem, pobór prądu po uśpieniu jest na poziomie 0,04A a po kilku dniach postoju nie mogę odpalić a akumulator jest w dobrej kondycji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1